$left
$middle

Nya parkeringsavgifter införs 2 maj

Från och med 2 maj kommer det kosta mer att parkera på många platser i Malmö. Förändringen rör inte parkeringsavgifter för boendeparkering. Syftet med höjningen är att uppmuntra fler att använda parkeringshus eller privata parkeringsplatser.

Malmö stad har som mål att fordon i första hand ska parkeras i garage, fastigheter med egna parkeringsplatser eller i parkeringshus, det som ofta kallas kvartersmark.

Den senaste gången parkeringsavgifterna höjdes i Malmö var 2012. Sedan dess har kostnaden för att parkera på kvartersmark ökat, medan priset för att parkera på gatan varit oförändrad.

Samtidigt ligger parkeringsbeläggningen i de centrala parkeringshusen på cirka 50–60 procent. Med de nya parkeringsavgifterna kommer priset för att parkera på gatan att bli mer lik kostnadsnivån för att parkera i parkeringshusen eller andra privata parkeringsplatser.

Parkeringstaxorna från och med 2 maj

Tabellen visar nya parkeringstaxor från 2 maj i Malmö.

Taxa

Avgift

Taxa A

30 kronor per timme 8-22, övrig tid 5 kronor per timme

Taxa B

25 kronor per timme 8-22, övrig tid 5 kronor per timme

Taxa C

20 kronor per timme 8-22, övrig tid 5 kronor per timme

Taxa D

10 kronor kronor per timme 8-20, övrig tid 2 kronor per timme

Taxa E

10 kronor per timme 8-20, övrig tid 2 kronor per timme

Taxa F

5 kronor per timme 8-20, övrig tid 2 kronor per timme

Taxa Pendlar

1 krona per timme

Ny taxa för pendlarparkering

Fram till 2 maj används taxa F för pendlarparkeringarna i Svågertorp och Oxie. Efter 2 maj kommer taxan få det nya namnet “taxa Pendlar”.

Taxa F kommer senare att användas på andra platser i Malmö.

Två taxor med samma avgift

Under en övergångsperiod kommer taxa D och taxa E att ha samma kostnad. Senare kommer Malmö stads kommunfullmäktige att bestämma om och när taxorna ska justeras till olika kostnader.

Mer information om parkeringsavgifter

På Malmö stads webbsida om parkeringsavgifter finns en karta som visar var du ska betala parkeringsavgifter och information om hur du betalar din parkering.

sv