$left
$middle

En renhållningsmedarbetare plockar skräp på Stortorget. Foto: Apelöga

Illrar hjälper hundar med skadedjursbekämpning

Malmö stad utforskar kontinuerligt nya vägar i kampen mot skadedjur. Tidigare i år användes vältränade hundar för att spåra råttor på platser där de utgör en stor utmaning. Som ett led i detta testas nu även Illrar som då hjälper hundarna i deras jakt.

De närmaste veckorna pågår en råttbekämpning som Malmö stad har beställt, avsedd att kraftigt minska antalet skadedjuren i parker och bostadsområden. Råttor är ett skadedjur som ställer till med stora problem för både privatpersoner, företag och kommuner. I ett försök att minska problemet med råttor i Malmö, testas att släppa ner illrar i underjorden för att driva ut skadedjuren som hundarna sedan kan avliva. Det kan vara svårt att gräva på vissa platser och då kan illrarna driva upp råttorna från sina bon. Illrarna, tillsammans med vältränade hundar, bildar ett unikt team i denna kamp.

Erfarna hundar

Tidigare i år testade vi att använda hundar för att lokalisera råttor. Denna metod, som nu kompletteras med insatser av illrar, syftar till att minska råttornas attraktivitet att etablera sig i ett område.  Användning av illrar är fortfarande i testfas och arbetet kommer att följas upp för att se om det är ett effektivt sätt.

Hundarna som används i projektet, främst jaktcockerspaniel och springer spaniel, är speciellt tränade för uppgiften. Deras storlek och smidighet gör dem idealiska för att nå de platser där råttor ofta gömmer sig. Illrarna bidrar med sin förmåga att ta sig in i ännu mindre utrymmen, vilket gör teamet ännu mer effektivt.

Säkerheten viktig

Säkerheten för både djur och människor är viktig. Hundförarna och deras hundar, samt personalen som hanterar illrarna, är utrustade med varselvästar för att tydligt markera deras funktion. Alla djur är vaccinerade och arbetar under noggrann övervakning.

 

sv