$left
$middle

Malmö och allmänna sammankomster

Rätten att uttrycka och manifestera sina åsikter är väldigt stark i Sverige. Då allmänna sammankomster har lett till stort intresse och fått stor uppmärksamhet svarar vi på de vanligaste frågorna om allmänna sammankomster. Detta gör vi i samverkan med polisen och civilsamhället.

Vad är en allmän sammankomst?

En allmän sammankomst är när människor samlas för att visa sin åsikt, demonstrera eller protestera om något de bryr sig om. För att det ska räknas som en allmän sammankomst krävs det att den anordnas för allmänheten eller att allmänheten har tillträde till den.

Får man demonstrera om vad som helst?

Rätten att uttrycka och manifestera sina åsikter är väldigt stark i Sverige. Alla människor i Sverige har yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Det innebär bland annat att var och en får uttrycka sina åsikter och närvara vid allmänna sammankomster. Yttrandefrihet innebär dock inte att alla får säga precis vad som helst. Det är till exempel inte tillåtet att förtala någon eller att begå en gärning som innefattar hot eller hets mot folkgrupp. Då är det polisen som utreder det brottet.

Kommer det att bli några allmänna sammankomster i Malmö under Eurovision?

Det kommer att genomföras demonstrationer mot Eurovision Song Contest i Malmö. Den största anledningen till dessa protester kommer att handla om Israels deltagande.

Vad är polisens uppgift i samband med allmänna sammankomster?

Polisens roll är att se till att alla får uttrycka sina åsikter enligt lagar. Polisen ska ansvara för ordning och säkerhet vid arrangemangen och lagföra brott.

När kan polisen neka tillstånd?

Polisen kan bara i undantagsfall neka tillstånd om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten.

Varför är det tillåtet att bränna en religiös skrift?

Att enbart bränna en religiös skrift är i sig inte straffbart och faller inom den grundlagsskyddande yttrandefriheten. Inom ramen för yttrandefriheten får man uttrycka åsikter, eller göra saker, som kan provocera och väcka känslor för att skapa debatt. Det kan dock finnas situationer där detta betraktas som hets mot folkgrupp. En domstol kommer då att avgöra om en handling utgör ett brott baserat på omständigheterna i varje enskilt fall.

Varför skyddar polisen den som bränner en religiös skrift?

Polisen skyddar inte, och tar heller inte ställning till den person som bränner en religiös skrift - utan rätten att yttra dem. Yttrandefriheten innebär rätten att uttrycka sig fritt utan rädsla för att hindras, skadas eller utsattas för våld. Polisens uppgift är att förhindra skador på människor, byggnader, fordon och annat, samtidigt som de säkerställer att manifestationen kan genomföras på ett säkert sätt för alla inblandade, både arrangörer, åskådare och andra.

Är det hets mot folkgrupp att bränna en religiös skrift?

Vid flera tillfällen har religiösa skrifter bränts som en del i en allmän sammankomst. Åklagare har i några fall kommit fram till att enbart bränna religiös skrift inte utgör hets mot folkgrupp, men om det t ex sker tillsammans med vissa uttalanden, kan bedömningen bli en annan.


sv