Historiska romaner

Med sina lästips vill Jonathan uppmärksamma några olika typer av historiska romaner som trovärdigt berättar om en historisk miljö och om hur man en gång i tiden kan ha tänkt, handlat och levt. Det är böcker där du som läser kan hitta kopplingar mellan då och nu.

Historiska romaner har blivit omåttligt populära. Många lockas av att få en historisk händelse eller en epok presenterad i skönlitterär tappning. Men historiska romaner kan ibland anta lite olika former och åsikterna kan också gå isär om vad som utgör en sådan. Och utan att gå in på dessa hårklyverier kan man i varje fall säga att det är en genre inom skönlitteraturen i vilket en roman utspelar sig i förfluten tid och där huvudpersonerna oftast är fiktiva och det äventyr eller de händelser de råkar ut för är påhittade men satta i ett känt historiskt sammanhang.

Ordet historia är, som ofta påpekas inom forskningen och medier, dubbeltydigt där man ser till händelser i det förflutna och till något som berättas och kan därför jämställas med en berättelse. Exempel på historiska romaner är Jan Guillous böcker om Arn och Ken Follets medeltida skildringar. Den historiska miljön stämmer oftast överens med historiska fakta och författaren gör ofta sin research bland arkeologiska rön och historiska vetenskaper för att skapa en trovärdig bakgrund och det som forskningen kallar för "episk distans", vilket kan rättfärdiga en boks status som en historisk roman. Men, en skönlitterär författare som skriver historiska romaner kan egentligen påstå vad som helst. Att en bok är skriven inom ett historiskt sammanhang av kända händelser kan inte dölja det faktum att en historisk roman förblir likväl en berättelse av den fiktiva sorten.

Bokomslag

Wallace Breem
Eagle in the snow : a novel of General Maximus and Rome's last stand

Året är 406 och en romersk legion står vakt vid en smal del av floden Rhen. Deras order är att hålla Roms gräns mot de allt mer tilltagande germanska stammarna. Legionens general Maximus uppmanas att utropa sig till kejsare, både av sina legionärer och politiker men han står fast vid sin uppfattning om begreppet plikt och idén om Rom och håller gränsen längre än vad man trodde möjligt. Sedan tar sig ödet en oväntad vändning. Ingen äventyrsroman i den vanliga bemärkelsen som man först kan tro däremot en välskriven skildring om ett begrepp och imperium som länge varit i förfall och som här drar sin sista suck.

Bokomslag

Bernard Cornwell
Det sista kungadömet

England utsätts under 800-talet för en nordisk erövring och systematisk bosättning där en stor del av England underkastas danskt vikingastyre. Uthred från den northumbriske staden Bebbanburg blir tillfångatagen och adopterad av en dansk storman, Ragnar, som lär Uthred den nödvändiga krigskonsten men också nordiskt förkristet sätt att se på livet. Men Uthred känner frändskap med det ännu kämpande sista engelska kungadömet, Wessex, under kung Alfred och står oftast kluven i sin lojalitet gentemot de bägge kontrahenterna medan han drömmer om att återerövra sitt förlorade barndomshem, Bebbanburg.

Bokomslag

Allan Massie
Tiberius : the memoirs of the emperor

Massie presenterar sitt personliga porträtt av Roms andre kejsare, där han låter Tiberius själv komma till tals som i en fiktiv självbiografi. Här är ett imponerande exempel där Massie aldrig låter sin imponerande kunskap och respekt för fakta lägga band på den fiktiva tolkningen. Levande och trovärdig i vacker prosa.

Bokomslag

Lindsey Davis
Venus in copper : a Marcus Didius Falco novel

Falco är en ung man från det romerska samhällets skuggsida med sociala ambitioner, en senatorsdotter till flickvän samt vänner och fiender i alla samhällets skick från kejsaren till brottslingar. Här utreder han en ung dam som gift sig upprepade gånger för att kort därefter bli en förmögen änka efter att de nyblivna makarna plötsligt dör. Berättelsen har en lättsam ton, med många roliga replikskiften. Detta är ren underhållning men där man även lär sig en del om romarnas vardagsliv.

Bokomslag

Patrick O´Brian
Första befälet

Första volymen i en mäktig svit sjöromaner om engelska flottan under Napoleonkrigen. Huvudpersonerna utgörs av två osannolika vänner, den drastiske sjöbusen Jack Aubrey och dennes skeppsläkare Stephen Maturin, filosof, spion och linnéan. Romanen, som utspelas i Medelhavet, i kamp mot fransmän och spanjorer, ger inte bara spänning, utan också inblick i erans sociala liv och kulturhistoria.

Bokomslag

Marita Jonsson
Abdikationen

Marita Jonssons debutroman porträtterar den blivande drottning Christina, en karaktärsstark kvinna med ett skarpt intellekt. Christina väljer sina egen färdplan genom livet och står på sig när oppositionen reser sig, vilket får avgörande betydelse i hennes liv. Romanen inleds strax före faderns, Gustaf II Adolf, död, och avslutas med överlåtelsen av kronan till kusinen Carl X Gustaf 1654. Intressanta och realistiska karaktärsporträtt bidrar till en fascinerande läsupplevelse.

Bokomslag

Charlotte Cerps
Flyktfåglar

Romanen handlar om letternas öden under både nazistiskt och kommunistiskt förtryck. Läsaren följer tre personer igenom boken som kretsar kring andra världskriget, letternas deportation till Sibirien, den sovjetiska inmarschen, flyktingtillvaron i Sverige, om baltutlämningen och om sångens stora betydelse i den lettiska kulturen. Den ger en gripande bild av många letters öde i modern tid.

Bokomslag

Phillipa Gregory
Den vita drottningen

Det utspelar sig på 1400-talet och handlar om dynastin Plantagenet. Elisabet Woodville är ung änka med två söner när hon gifter sig med Edvard IV av York i hemlighet. Rosornas krig härjar för fullt. Edvard dör och hans bror, Rikard III, blir kung. Elisabet uppvisar övernaturliga talanger som hon utnyttjar till sin fördel på ett inte alltid sympatiskt sätt. Trovärdig skildring av en inte alltför känd tid i historien.

Bokomslag

C. J. Sansom
Heartstone

Den engelske historikern och författaren C.J. Sansom fortsätter med sin enastående spänningssvit om den sympatiske, puckelryggige advokaten Matthew Shardlake. Handlingen utspelas under det politiskt turbulenta 1530- och 40-talen, då England styrdes av kung Henrik VIII. Detta är den femte boken i Shardlake-serien men kan, liksom de andra i serien, läsas fristående. England förbereder sig på en invasion av franska styrkor som är att ses som en hämndaktion för kung Henriks misslyckade försök att invadera Frankrike. Shardlakes uppdrag har att göra med en av kungens tidigare drottningar samt ett antal hemlighetsfulla konspirationer. Detta är historisk spänningsunderhållning på mycket hög nivå.

 /Jonathan Pearman

Dela innehåll:

Kontakta oss

Malmö stadsbibliotek
Skriv till oss
E-post: info.stadsbiblioteket@malmo.se
Tel: 040 660 85 00
Telefontider
Mån - tor 8.30 - 20.00, fre 8.30 - 18.00, lör - sön 11.00 - 17.00
Besökstider
Under rubriken Våra bibliotek i vänstermenyn hittar du öppettiderna för alla våra bibliotek.

Kontakta oss

Malmö stadsbibliotek
Skriv till oss
E-post: info.stadsbiblioteket@malmo.se
Tel: 040 660 85 00
Telefontider
Mån - tor 8.30 - 20.00, fre 8.30 - 18.00, lör - sön 11.00 - 17.00
Besökstider
Under rubriken Våra bibliotek i vänstermenyn hittar du öppettiderna för alla våra bibliotek.