Jorden runt på 80 boktips


Visa Jorden runt på 80 boktips! på en större karta

Etapp 1 - Danmark-USA

1. Danmark
Pia Juul: Mordet på Halland
Ett skott brinner av på en gata i Danmark. Den svårt sårade mannen pekar ut sin hustru för dådet innan hjärtat slutar slå. För den oskyldiga kvinnan börjar en mardrömsliks tid. Vem var hennes make? Varför ville han straffa henne? Varför sade han upp sitt telefonabonnemang och hyrde en hemlig bostad hos en ung kvinna?

 
2. Norge
Per Petterson: Ut och stjäla hästar
Vi får följa Trond - en man som på äldre dar flyttar ut på den norska landsbygden på gränsen till Sverige. Här återupplever han minnen av en sommar han som tonåring spenderade med sin far mitt under nazistysklands ockupation av Norge. Det mytiska och tidlösa landskapet vävs in i världshistoriens dramatiska skeende. Men frågan är, vad gjorde hans far egentligen den där sommaren och vem är han själv?

 
3. Shetlandsöarna
Ann Cleeves: Svart som natten, Vita nätter, Rött stoft, Blå gryning
En kvartett deckare som utspelar sig på Shetlandsöarna. Det karga ölivet och hur det påverkar människorna som lever där har en viktig roll i böckerna. Vad händer när mord begås i samhällen där alla känner alla eller när främlingar kommer dit? Vilka hemligheter döljs bakom dörrar, i sjöbodar och klippskrevor?

 
4. Storbritannien
David Nicholls: En dag
En dag är berättelsen om Emma och Dexter. Den börjar den 15 juli 1988 då Emma och Dexter för första gången tillbringar en natt tillsammans. Boken gör sedan ett nedslag varje år just den 15 juli under tjugo års tid. Vi får följa deras relation och skiftande liv mellan tjugo och fyrtio. Det är en bitvis mycket rolig skildring som också berättar ett stycke brittisk samtidshistoria.

 
5. Irland
Sebastian Barry: Den hemliga skriften
100-åriga Roseanne har hela sitt vuxna liv varit intagen på ett mentalsjukhus. När sjukhuset ska stängas, börjar en av läkarna forska i hennes bakgrund. Vad var det egentligen som hände? Med Irlands snåriga 1900-talshistoria som fond nystas en dramatisk historia upp.

 
6. Island
Vigdis Grimsdottir: Jag heter Isbjörg, jag är ett lejon
En ung isländsk kvinna häktas för mord på en manlig bekant. Försvarsadvokaten besöker cellen för att ta reda bakgrunden till den våldsamma handlingen. Klienten öppnar sig och berättar om ett liv i prostitution och djupaste förnedring.

 
7. Grönland
Kathryn Harrison: Sälkvinnan
1915 åker en amerikansk meteorlog till Grönland för att anlägga en väderstation. Ensamheten i den kalla främmande miljön blir en tuff utmaning. Vändningen kommer när han lär känna en grönländsk kvinna. Deras möten präglas av närhet, kulturkrockar och språksvårigheter.

 
8. Atlanten
Alessandro Baricco Nittonhundra: legenden om oceanpianisten
År 1900 föds en pojke på ett fartyg, mitt ute på oceanen. Utan föräldrar tas han om hand av besättningen och blir kvar. Han lever sitt liv på fartyget utan att någonsin gå i land, utan papper är det som om han aldrig existerat. Hans rykte som gudabenådad pianist når dock långt. En fantasifull berättelse full av underfundiga betraktelser.

 
9. Kanada
Margaret Atwood: Leva i synd och andra berättelser
Episoder väver tillsammans berättelsen om ett liv i dess olika skeden och uttryck. Vi möter en kvinna som dotter, mor, älskarinna, vän, fiende, matte i nedslag från 1930-talet till i dag. De platser och människor som passerar på vägen genom livet skildras med värme och humor.

 
10. USA
David Wroblewski: Berättelsen om Edgar
Edgar växer upp på familjens gård i Wisconsin där man föder upp en speciell hundras. Eftersom Edgar föddes stum, utvecklar han ett särskilt sätt att kommunicera med sin omgivning, även hundarna. När Edgar blir vittne till pappans död, oförmögen att tillkalla hjälp, ställs hans liv på ända. En särskild händelse gör att han tvingas fly hals över huvud i sällskap med fyra av gårdens hundar.

Dela innehåll:

Kontakta oss

Malmö stadsbibliotek
Skriv till oss
E-post: info.stadsbiblioteket@malmo.se
Tel: 040 660 85 00
Telefontider
Mån - tor 8.30 - 20.00, fre 8.30 - 18.00, lör - sön 11.00 - 17.00
Besökstider
Under rubriken Våra bibliotek i vänstermenyn hittar du öppettiderna för alla våra bibliotek.

Kontakta oss

Malmö stadsbibliotek
Skriv till oss
E-post: info.stadsbiblioteket@malmo.se
Tel: 040 660 85 00
Telefontider
Mån - tor 8.30 - 20.00, fre 8.30 - 18.00, lör - sön 11.00 - 17.00
Besökstider
Under rubriken Våra bibliotek i vänstermenyn hittar du öppettiderna för alla våra bibliotek.