Ribersborgsstranden. Foto: Christina Worsch

Ribersborgsstranden

Ribersborgs strand - eller Ribban som den oftast kallas - är Malmös mest besökta strand. Under hela sommarhalvåret fylls stranden med både malmöbor och besökare som njuter av sol och bad. På kvällarna ändrar stranden karaktär och grillare samsas med salsapartyn och flanörer. Inte blir det hela sämre av att stranden ligger på promenadavstånd från city.

Nya toaletter på Ribersborg

Gamla toalettbyggnader ska rivas och ersättas med nya. De nya byggnaderna kommer att ha samma utseende som den som idag finns vid T-bryggan och vid Handikappbadet. Dock ska de ny byggnaderna beläggs med sedumtak. I länkfältet nere på sidan kan du se en karta som visar vilka toaletter som ska rivas/byggas om.

Arbetet påbörjas 2014-03-10 och ska vara klart 2014-05-15.

Vid stranden finns ett handikappbad, ett avgränsat område för nakenbad,  kiosker, restauranger, en småbåtshamn och en stor, välbesökt hundrastplats.

Ribersborgs kallbadhus - en av stadens och strandens symboler - byggdes 1898 av käppfabrikören Richter, för att hans son skulle ha någonstans att träna simhopp.

Ribersborgstranden är en konstgjord strand vilket innebär att man då och då måste fylla på med ny sand för att ersätta den som spolas ut i havet. Du kan läsa mer om Ribbans historia nedan.

SEA-U Vattenverkstad kan barn, ungdomar och vuxna under sommarlovet upptäcka djurlivet i Öresund genom att snorkla och håva. Aktiviteterna är gratis och biljetter hämtas vid informationsdisken.

Ribbans historia

Stranden vid Ribersborg var ursprungligen stenig och långgrund, med en tidvis kväljande doft av ruttnande tång. Järnvägen mellan Malmö och Limhamn hade lagts en bit ner i det låga vattnet och innanför denna bildades pölar med stillastående vatten vars stank spreds in över de västra delarna av Malmö.

För att åtgärda detta ritades ett förslag till strandpromenad av stadsträdgårdsmästare Wollf 1890. I samband med arbetet av Slottsparken gjorde Edward Glaesel 1899 ett elegantare förslag, men strandpromenaden, dvs den nuvarande Öresundsparken, färdigställdes inte förrän 1924. Denna ritades då av Glaesels elev Erstad-Jörgenssen. I och med detta grundlades det stråk som leder från Malmö centrum längs kusten till Sibbarp badpark.

Under efterkrigstiden utvidgades anläggningen till ett sammanhängande strandlandskap under stadsträdgårdsmästare Åke Steens ledning.

Bemanning under badsäsong

Under badsäsongen (den 15 maj till den 15 september) är hjälpstationerna på stränderna på Ribersborg, Sibbarp och Klagshamn, Scaniabadet och Sundspromenaden bemannade med strandvakter och badvakter. De ansvarar för allmän ordning, sjukvård och säkerhet. Hjälpstationerna är bemannade mellan klockan 10-18.  Under sommarlovet är Sundspromenaden bemannad  kl. 12-20 och  Scaniabadet mellan kl 12-22.

I anslutning till stränderna finns det offentliga toalettbyggnader; sju stycken på Ribersborg, tre på Sibbarp, två på Klagshamnsbadet och en på Scaniabadet. Det finns även en toalett vid Daniaparken.

Dela innehåll:

Kontakta oss

Fritidsförvaltningen
Skriv till oss
E-post: fritid@malmo.se
Tel: 040 34 10 00
Postadress
Fritidsförvaltningen
Malmö stad
205 80 Malmö
Besöksadress
Henrik Smithsgatan 13
Visa på karta