Stadsarkivet

Snabbval

Aktuellt

Stadsarkivet flyttar

Tillgängligheten till handlingar är något begränsad fram till och med den 8 november då vi slår upp portarna i våra nya lokaler på Bergsgatan 20.

Malmö stadsarkiv utför inte person- eller släktforskning under flyttperioden och beställningar kan ta något längre tid än vanligt. Vi ber er ha överseende med detta. Öppettiderna under flyttperioden är desamma som anges på hemsidan.

Under sommaren 2014 har 40 ungdomar dokumenterat sina liv och sin stad. Nu kan ni ta del av bilderna från projektet Malmö.NU i Stadsarkivets bilddatabas.

Fotoarkivet stängs tillfälligt

Fotoarkivet flyttar till nya lokaler i Industrihamnen. Fotoarkivet är därför stängt under ett år, mellan den 1 oktober 2013 och den 1 oktober 2014.

Möjligheten att beställa bilder ur vårt fotoarkiv är för tillfället mycket begränsade

I utställningen Brottsplats Baltiskan skildras ett antal brottsplatser med bilder och dokument ur arkivets samlingar. Utställningen pågår 28 mars–26 september 2014.

I år firas 100-årsjubileet av Baltiska utställningen som hölls i Malmö 1914. Följ länken och läs mer om utställningar, föredrag och andra evenemang.

Institutet för studier i Malmös historia är ett samarbete mellan Malmö stad och Malmö högskola. Här kan du läsa mer om aktuella föredrag, forskningsprojekt och bokpublikationer.

Böcker

Bok om 1500-talets Malmö

Under 1500-talet var Malmö en av Nordens största och mäktigaste städer. Historieverket 1500-talets Malmö - om människor i en stad, är en fördjupad socialhistorisk skildring utifrån människan och hennes livsvillkor. Författare är Åke Norström, 1:e arkivarie vid Riksarkivet med ett förflutet vid Malmö stadsarkiv. Pris: 250 kronor.

Malmö 1914 – en ny bok

I maj 1914 öppnade Baltiska utställningen i Malmö. Framstegsoptimismen flödade. Mitt under pågående utställning bröt första världskriget ut, i vilket två av de utställande nationerna låg i krig med varandra.

Malmö 1914 – en stad inför språnget till det moderna är en bok för dig som vill upptäcka livet i staden det dramatiska märkesåret 1914. Pris:260 kronor.

Resurser

NAD är en databas som förvaltas av Riksarkivet. Här kan du söka information om arkiv och samlingar i arkivinstitutioner, bibliotek och museer i Sverige. NAD uppdateras varje dag.

Lär dig mer om Malmös historia hos Kulturarv Malmö A–Ö.

År 2015 är det 70 år sedan krigsslutet. Än finns det de som kan berätta. Är du en av dem? Vi behöver din hjälp!

Har du varit placerad på barnhem eller i fosterhem och söker din historia? Här kan du få hjälp.

Här kan du söka ersättning från ersättningsnämnden på grund av övergrepp eller försummelser i samhällsvården av barn och unga.

Här hittar du några av guldkornen från magasinen.

Dela innehåll:

Kontakta oss

Stadsarkivet
Skriv till oss
E-post: stadsarkiv@malmo.se
Tel: 040 10 53 00
Fax: 040 10 53 28
Postadress
Stadsarkivet
Box 548
201 25 Malmö
Besöksadress
Isbergs gata 13
Visa på karta