Dans & teater

Här hittar du information om dans och teater. Förutom de stora institutionerna finns en mängd fria dans- och teatergrupper.

Aktuella dans- och teaterföreställningar i Malmö

Alla aktuella föreställningar i Malmö hittar du i evenemangskalendariet:

Evenemangstips

.

Jordägarna - föreställning i Torup

Den 6 september ger Teater Variant en komisk och musikalisk fabel om den unga flickan Isabelle som föds in i en svensk adelsfamilj på 2000-talet. Jordägarna är inspirerad av Björn af Kleens reportageböcker och handlar om socialt, kulturellt och juridiskt arv. Föreställningen riktar sig till åldern 14 år och uppåt och ges i Torups slottsstallar. Fri entré men förbokning krävs.

.

Horrible Mixtures

Itim dansföreställning för människor och deras tankar. Med utgångspunkt i skepticismen djupdyker denna föreställning ner i spiritualismens möjligheter och använder sig av teatern som en plats för gemensamma ritualer. Av och med Stina Nyberg. Dansstationen på Palladium den 9 september.

.

Yellow Towel

Som exorcism i technicolor i en föreställning som är lika mycket scenisk utgrävning, dekonstruerad samhällskritik som barnslig låtsaslek. Med en estetik starkt influerad av mode, musikvideor, queerkultur och komedi gör Dana Michel en djupdykning bland ”svarta” kulturella stereotyper och vänder ut och in på dem för att se vilka hon kan relatera till och inte. Dansföreställning på Inkonst den 13 september.

.

Dans på Brändan

Då var de gamla tiderna tillbaks, med kramvänlig dans till orkester i den anrika dansrotundan ”Brändan” i Folkets Park den 17-18 september.

.

Amadeus

Historien om geniet Mozart och hans antagonist hovkompositören Salieri. Malmö Stadsteater på Hipp den 13 september-25 oktober.

Grävskopan med Bror Tommy Borgström

Upprinnelsen till Grävskopan är ett samtal med författaren Henning Mankell om en enmansföreställning med ensamhet som tema. Föreställningen hade urpremiär på Ystads Teater 15 januari - 2000 och fick fantastiska recensioner. I rollen som Rune F Lindgren ser vi Bror Tommy Borgström. Victoriateatern den 20-21 september.

.

DOUBLEtake

I en tid då allt och alla i vår värld ska definieras, kategoriseras och analyseras, öppnar dansen en välbehövlig dörr till det vi inte måste beskriva, till en värld där vi bara kan känna. Med dynamiska flöden av rörelser, dramatiskt ljusspel, musikalisk spännvidd och skulpturala kostymer erbjuder DOUBLEtake en spelplats för fantasin. Skånes Dansteater intar stora scenen på Malmö Opera den 4-31 oktober.

Dans- och teaterinstitutioner

Malmö Stadsteater

En av Sveriges ledande stadsteatrar och sätter upp cirka femton produktioner per år. Repertoaren både speglar det nya Malmö och håller de klassiska mästerverken levande. Teatern har en fast skådespelarensemble och spelar på framförallt tre scener; Hipp (huvudscenen), Intiman och Studion.

Skånes Dansteater

Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. De är ett repertoarkampani som presenterar verk av samtida svenska, nordiska och internationella koreografer.

Malmö Opera

Södra Sveriges operahus erbjuder kulturupplevelser för både barn, unga och vuxna. Spelar allt från klassisk till nyskriven opera samt högklassig musikteater (musikal).

I Malmö finns även ett stort antal fria dansgrupper, teatergrupper, gästspelsscener och amatörteaterföreningar.

Dela innehåll:

Kontakta oss

Kulturförvaltningen
Skriv till oss
E-post: kulturkansli@malmo.se
Tel: 040 34 48 60
Telefontider
vardagar 09.00-16.00, lunchstängt 12.00-13.00.
Postadress
Kulturförvaltningen
Södergatan 9
211 34 Malmö