© Andreas Nilsson / Malmö Museer

Utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och presenterar ett tiotal tillfälliga utställningar om året.

Om du vill veta mer om:

Aktuella utställningar

Vår natur

Från 28 juni, Slottsholmen

© Johanna Rylander/Malmö Museer

En ny basutställning om naturen och djuren närmast oss! Om hur vi använder och påverkar naturen både där vi bor och globalt. Utställningen vill engagera och väcka nyfikenhet, och här ges exempel på hur vi kan ”leva hållbart”.

Upptäck också natur och djur med utgångspunkt i Malmö Museers fantastiska samlingar!

Vår natur är en del av Science Center Malmö och genomförs med stöd från:

© Magnus Lundgren

Amphibia – att leva på hoppet

6 juni 2014–15 januari 2015, Slottsholmen
En fotoutställning om grodornas liv och leverne. Följ med ner under ytan och upplev de skånska grodornas heta kärleksliv och deras utsatthet. Magnus Lundgren, världsberömd naturfotograf från Skanör, presenterar en visuell och estetisk berättelse om grodornas sinnrika vedermödor. Utställningen har dessutom en rumänsk krydda med bilder från en av Europas absolut viktigaste våtmarker - Donaudeltat.

Om grodor… 
Skåne kan betecknas som ett svensk groddjurseldorado, tio av Sveriges elva grod-och paddarter lever här. En samlad naturvårdsinsats startade på 1990-talet och idag finns det skyddade naturreservat med återskapade populationer.  Med hela världen som perspektiv är groddjuren bland de allra mest hotade djurgrupperna. Utdikning av kulturlandskapet torrlägger våtmarker, kärr och dammar och antalet grundvatten minskar. Andra hot är människans intensiva användning av konstgödsel och biltrafiken.

Women making history

31 maj 2014–hela 2015, Teknikens och Sjöfartens hus

© Sharmin Afsana Shuchi

Av Malmös medborgare är nästan 50 000 kvinnor utlandsfödda. Deras liv och arbete utgör en viktig del av stadens historia, men alltför mycket av kvinnornas erfarenheter saknas i den officiella historieskrivningen. Utställningen skildrar 100 år av immigrantkvinnors liv och arbete i Malmö och är samtidigt ett sätt att samla nya berättelser och att omtolka vår bild av staden.

Utställningen är en del av projektet Kvinna100 som är ett samarbete mellan Malmö Museer, Feminist dialog, Malmö Högskola och ABF Malmö. Läs mer om projektet här.

© Andreas Rasmusson / Malmö Museer

Kustland

Från 21 december 2013, Teknikens och Sjöfartens hus 
Skånes kust är ca 450 km lång, med en stor variation i natur och växtliv. Här bor ungefär 1,2 miljoner människor. I Kustland möter du ett antal av dessa. De jobbar på varven, dyker i havet efter skatter, beger sig på långa resor över vattnet, skyddar våra gränser, serverar oss mat och dryck på färjorna och de tror på framtiden och människors förmåga att gå vidare.

Idéplaneten

© Johanna Rylander / Malmö Museer

Nyinvigt 15 december 2012, Teknikens och Sjöfartens hus
Välkommen till den 800 m2 stora Idéplaneten. Det gamla Kunskapstivolit har inte bara fått ett nytt namn, det har genomgått en större förvandling och har kompletterats med flera nya spännande aktiviteter i en ljus och vacker miljö.

Tävla med dina kompisar om vem som vet mest om vår planet och våra levnadsvillkor i vårt nya Sky Table eller samarbeta och bygg världens längsta kulbana, eller ett eget Turning Torso! Temat för Idéplaneten är vår planet och vår framtid. Aktiviteterna är samlade kring olika ämnen som jord, ljus och vatten och knyter an till enkla saker vi stöter på i vardagen. På Idéplaneten kan du både lära dig nytt och uppleva magin i allt som finns i vardagen runt omkring dig.
Idéplaneten är en del av Science Center Malmö och renoveringen har genomförts med stöd från:

Livet är en lek

© Matilda Thulin / Malmö Museer

Hela 2013—2014, Slottsholmen
Varför är flickleksaker en dröm i rosa medan pojkars är fyllda av fart, tävling och kamp?  Hur har man genom tiderna sett på lek och leksaker? Vad är krigsleksaker bra för? På vilket sätt skapar och bevarar lek och leksaker normer? Välkommen till en utställning fylld av leksaker, minnen, bilder, värdefullt och värdelöst vetande!
Utställningen nås via trappor.

© Anna Gullmark / Malmö Museer

Malmö Museers leksaker

Malmö Museers leksakssamling består av cirka 6 000 föremål från 1850 och framåt. Av dessa visas nu cirka 500 i Livet är en lek. Allt från modedockor med handmålade porslinsansikten till trasdockor, babydockor, barbiedockor och klippdockor. Dockhus med soffor, golvur, solfjädrar, glas och koppar visas också. En pojke som spelar piano och en clown som dras av en åsna är några av de mekaniska leksaker som finns - och inte minst hittar du här en och annan sönderkramad nalle!

Detalj ur foto: © Andreas Nilsson/Malmö Museer

Framtidens fordon - nu och då

Från 30 september 2012, Teknikens och Sjöfartens hus
Framtidens fordon tar dig på en resa genom historien, från början av 1900-talet till nutidens framtid. Du får inblick i hur människor historiskt sett på framtidens fordon, men också på dagens visioner om en hållbar miljö, teknik, design och ekonomi. Framtidens fordon passar alla, små som stora. Kom och bli underhållen och inspirerad!

Utställningen är en del av Science Center Malmö och har genomförts med stöd från:

Båtlekrummet

Båtlekrummet på Teknikens och Sjöfartens hus är ett äventyrshav! Med skepp från olika tider och vackra föremål ur våra samlingar bjuds barnen in till lek och upplevelser utöver det vanliga. Här finns också en mysig småbarnshörna och en läshörna med böcker om båtar och havet. Formgivningen har gjorts med hjälp av experter på lek: barn från två förskolor i Malmö. För alla upp till 10 år.
Läs mer om hur vi arbetade med renoveringen av Båtlekrummet.

Visonsbild med temat Staden i regionen. Detalj ur illlustration: Dziugas Lukosevicius

Spana in i framtida Malmö

Från 5 april 2013, Teknikens och Sjöfartens hus
Nu uppdateras visionsdelen av utställningen Tidernas stad med en utställning om Malmös nya översiktsplan. Översiktsplanen vägleder och inspirerar planeringen av vår stads utveckling.  

Föreställ dig Malmö 2032

Framtidens Malmö är en grönskande och trygg stad att bo, arbeta  och trivas i. Nära, tät och blandad. Vi bygger tillsammans en attraktiv och hållbar stad socialt, miljömässigt och ekonomiskt. För mer information om Malmös nya översiktsplan besök: www.malmo.se/op
Ett samarbete med Stadsbyggnadskontoret.

Retoy Lab

30 december 2014
En miniutställning i matsalen vid Båtlekrummet som visar barns teckningar. Barn har tecknat och byggt hur en stad ska vara, hur Malmö ska vara, för att vara en bra plats för barn. Trasiga leksaker och återvunnet material blir till en ny skapelse. Retoy Lab är en verksamhet där barn får leka och lära om sina rättigheter enligt FN:s barnkonvention och om miljö.

Dela innehåll:

Kontakta oss

Malmö Museer
Skriv till oss
E-post: malmomuseer@malmo.se
Tel: 040 34 44 00
Fax: 040 12 40 97
Postadress
Malmö Museer
Box 406
201 24 Malmö
Besöksadress
Malmöhusvägen 6
Visa på karta
Besökstider
Öppet klockan 10–17 alla dagar. Stängt 1/5, midsommarafton, midsommardag, 24–25/12, 31/12 samt 1/1.