Gustav Adolfs torg Foto: Christina Worsch

Gustav Adolfs torg

Gustav Adolfs torg, eller "Gustav"som torget ofta kallas, är Malmös mest omtyckta torg. Här stämmer man möte, här firas högtider och arrangeras Malmöfestival och här stannar många av Malmös bussar.

Inför julen blir här extra stämningsfullt. Då glimmar 7000 lampor i blodboken och eldar brinner i de fem vackra gjutjärnsfontänerna. Fontänerna och klotet invid är formgivna av konstnären Sivert Lindblom. Hans skulpturer kom på plats när landskapsarkitekten Sven-Ingvar Andersson omgestaltade torget 1997.

Grönt torg

Förändringen har gett torget ett lyft. Gågatestråket som leder rakt över torget har blivit tydligare men torget är fortfarande ett lummigt, grönt parktorg. Så har det varit sedan torget grundades i början av 1800-talet. Gustav IV Adolf var kung då, och det är han som har gett namn åt torget. Innan det anlades, var platsen en sankmark precis utanför den gamla stadsvallen och den medeltida staden.

Runt torget finns många av Malmös äldsta och pampigaste byggnader. Längs den norra delen av torget ligger en vit gräddtårtsliknande husrad som kallas "Rivieran". De är ritade i fransk nyrenässans och byggdes förra sekelskiftet.

Modernistisk byggnad

På den södra sidan av torget ligger ett gråbrunt jugendhus "Valhallapalatset". Det är byggt i början av 1900-talet och ritat av Alfred Arwidius som var inspirerad av nordamerikansk arkitektur. Öster om Valhallapalatset ligger ett vitt funkishus. Det är Trygghuset, som är en av Malmös främsta modernistiska byggnader, ritat av Sven Lallerstedt 1938.

Lite framför Trygghuset finns en plantering med unga träd. Det är Kungalunden, vars lönnar är en 50-årspresent till kung Carl XVI Gustaf. Sätt dig gärna ner där, och njut av stadens puls och de flanerande människorna.

Dela innehåll:

Kontakta oss

Gatukontorets kundservice
Tel: 020 34 45 00
Telefontider
Dygnet runt. Efter kontorstid kopplas du till en jourtjänst
Webbsida

Kontakta oss

Gatukontorets kundservice
Tel: 020 34 45 00
Telefontider
Dygnet runt. Efter kontorstid kopplas du till en jourtjänst
Webbsida