$left
$middle

Var med och utveckla Resurshubben i Malmö

Resurshubben ger ditt företag möjlighet att hitta nya cirkulära affärsmodeller, utbyta kunskap och få coachning i hur du blir mer resurseffektiv. Tillsammans med andra verksamheter kan du hitta synergier och lösa gemensamma utmaningar på nya sätt.

Resurshubben kommer att växa fram organiskt under 2024 tillsammans med företag och andra aktörer i Malmö.

På gång just nu

Kartläggning av resursflöden och workshops om nya möjligheter

Resurshubben har fått kartlagt flöden inom livsmedel, textil och plast. Syftet är att hitta potential för fler cirkulära lösningar och testa matchning av restresurser mellan verksamheter. Lyssna presentation av flödeskartläggningarna och workshoppa kring nya cirkulära möjligheter.

  • 4 april - workshop tema livsmedel (genomförd)
  • 24 april - workshop tema textil (genomförd)
  • 28 maj - workshop tema förpackningsplast (anmälan senast 24 maj)

Var med på resan

Under våren 2024 kartlägger resurshubben flöden inom livsmedel, textil och plast. Ambitionen är att hitta potential för fler cirkulära lösningar och testa matchning av restresurser mellan verksamheter.

Testa coachning i intern resurseffektivitet

Kan din verksamhet bli mer resurseffektiv? Få hjälp på traven genom att anmäl din verksamhet till ett test av coachning i resurseffektivitet. Välkommen att anmäla ditt intresse via länken nedan. Testet utförs under våren 2024.

Nyfiken på Resurshubben i Malmö?

Gör en intresseanmälan om du är nyfiken på att höra mer om resurshubben och hur du och din verksamhet kan engagera er. Då får du också en inbjudan träffar och annan information om hubben.

Prioriterade åtgärdsområden 2024

Under 2024 fokuserar Resurshubben på tre prioriterade åtgärdsområden - textilier, livsmedel och plaster.
Olika evenemang utifrån åtgärdsområdena kommer att arrangeras under året.

Textilier

Malmös textilkonsumtion och -produktion måste bli mer resurssmart, det vill säga använda färre resurser och minska koldioxidutsläppen. Främst behöver textiliernas livslängd förlängas genom reparation och skrädderitjänster och att textilierna används mer genom tjänster för återbruksförsäljning. Textilfibrer ska i hög grad materialåtervinnas och spill minska.

    Plaster

    Malmös konsumtion och produktion av fossil plast måste minimeras och släppa ut mindre koldioxid. Förpackningar av fossil plast måste bli förre och ersättas av andra material. Utsortering och återvinning av plast måste öka.

      Livsmedel

      Malmös konsumtion och produktion av mat och dryck måste bli mer resurssmart. Genom att använda färre resurser bidrar det till lägre koldioxidutsläpp. Svinn behöver minimeras i hela livsmedelskedjan. Smartare produktion, inköp och bättre hantering förhindrar att livsmedel kasseras. En sörre del av det matsvinn som ändå uppstår bör omdistribueras för vidare användning. När enbart matavfall kvarstår ska en större del av detta separeras och samlas så att det kan bli nya produkter.

        Samarbete med forskningsinstitutet RISE

        Konceptet resurshubb är framtaget av RISE. Syftet är att företag och andra aktörer ska bli bättre på att ta tillvara på varandras outnyttjade resurser. På sikt är ambitionen att det ska finnas resurshubbar i flera städer i Sverige. Resurshubben i Malmö blir första gången konceptet testas i en större stad.

        Kontaktinformation och länkar

        sv