Om Klimatkontrakt Malmö

Det finns ett stort intresse och en vilja att vara en del av Malmös klimatomställning och många företag har klimatfrågan högt på agendan. Ett undertecknande av Klimatkontrakt Malmö innebär att vi tillsammans kraftsamlar och göra insatser för ett klimatneutralt Malmö 2030.

Till 2030 ska Malmös geografiska utsläpp ha minskat med 70 procent, de konsumtionsbaserade utsläppen ska vara på god väg till en hållbar nivå och Malmö stads organisation ska ha nettonollutsläpp. Malmö ska även försörjas med 100 procent förnybar eller återvunnen energi, ha ett hållbart mobilitetssystem samt en ökad resurseffektivitet.

För att lyckas behöver vi jobba tillsammans och öka takten i omställningen.

Klimatkontrakt Malmö kan tecknas av både mindre, medelstora och stora företag i Malmö som har sin huvudsakliga verksamhet i Malmö. Företagen som signerar klimatkontrakt arbetar i riktning mot ett klimatneutralt Malmö 2030 och gör olika insatser för att minska sina utsläpp.

Vid signeringen finns ett 40-tal konkreta klimatinsatser som företagen kan välja bland, som alla går i linje med Malmös klimatmål. Klimatinsatserna är inom utsläppsområden som de flesta företag har och där det finns en stor möjlighet att påverka, såsom transporter, mat, produkter och tjänster och energi. I gensvar åtar sig Malmö stad att arbeta för att underlätta för företagen genom att fatta kloka beslut och driva på den nationella och europeiska politiken så att Malmö kan gå före i omställningen.

Frågor och svar om Klimatkontrakt Malmö

Genom att klicka på ”Signera Klimatkontrakt Malmö” nedan kommer ni vidare till ett formulär där ni bland annat fyller i namn, roll och företagsnamn. Det är VD, firmatecknare eller motsvarande som signerar kontraktet.

Därefter väljer ni de klimatinsatser som ert företag ska uppfylla, det finns ett 40-tal att välja bland. Ni måste välja minst fem klimatinsatser för att teckna ett klimatkontrakt. I nästa steg får ni se ett utkast på kontrakt som godkänns med BankID.

Därefter handläggs ärendet och Malmö stad återkommer med kontraktet som ni har möjlighet att skriva ut och signera.

Vid signeringen av Klimatkontrakt Malmö finns ett 40-tal konkreta klimatinsatser som ni kan välja bland, som alla går i linje med Malmös klimatmål. Klimatinsatserna är inom utsläppsområden som de flesta företag har och där det finns en stor möjlighet att påverka, såsom transporter, mat, produkter och tjänster och energi.

På arbetsplatsen

  • Minimera inköp och testa cirkulära lösningar för att förlänga livslängden och nyttjandet av produkter
  • Uppmuntra till personalengagemang genom någon form av belöningssystem och/eller tävlingar
  • Avge klimatlöften som följs upp i årsredovisning/hållbarhetsredovisning
  • Avsätta tid för kompetensutveckling och utbildningsdagar kring klimat och klimatpåverkan
  • Lyfta fram produkter och tjänster som är klimatsmarta
  • Minska matsvinnet och sortera matavfallet som blir till biogas och biogödsel
  • Servera vegetarisk fika och mat - gärna ekologiskt och närproducerat

I verksamheten

  • Få koll på verksamhetens klimatpåverkan och lägga upp en strategisk plan, till exempel genom att ta hjälp av en klimat- och energirådgivare
  • Öka effektiviteten i användning av energi och råvaror
  • Öka andelen material från återanvändning och återvunna råvaror
  • Välja förnybara råvaror till produktionen
  • Se över produktionen – designa för reparation, återvinning och ökad livslängd
  • Sälja eller ge bort produkter vi inte själva använder
  • Reparera istället för att köpa nytt
  • Minska avfallsmängd och öka andel avfall som går till återanvändning och materialåtervinning
  • Ställa hållbarhets- och klimatkrav på leverantörer av tjänster och produkter och efterfråga redovisning av klimatpåverkan, inkludera även transporter
  • Erbjuda reparation som tjänst
  • Dela lokaler, maskiner/verktyg med andra
  • Undersöka ifall vår verksamhet kan använda någon annan verksamhets restresurser eller materialspill
  • Undersöka ifall någon annan verksamhet kan använda våra restresurser eller materialspill

El och energi

  • Välja förnybar energi för uppvärmning av våra fastigheter
  • Välja förnybar el och energi till våra verksamheter
  • Jobba systematiskt med energieffektivisering för att minska energianvändningen
  • Installera solceller och maximera produktionen utifrån tillgänglig yta
  • Komplettera solceller med fastighetsbatteri för att lagra överskottsenergi
  • Undersöka om vår verksamhet kan använda någon annan verksamhets spillvärme
  • Undersöka om någon annan verksamhet kan använda vår spillvärme

Transporter

  • Välja cykel och fossilfria kollektiva färdmedel när vi reser i tjänsten
  • Välja eller byta till fordon som körs på fossilfritt bränsle (el, vätgas, biogas)
  • Ruttoptimera våra transporter för att minska körsträckan
  • Minska tjänsteresor med flyg och bil
  • Underlätta för distansarbete och öka användningen av digitala möten
  • Utbilda medarbetare i effektiv körteknik
  • Dela fordon med andra

Klimatkontrakt Malmö är ett initiativ som lanserades för att Malmö ska nå klimatmålen och mobilisera Malmös klimatarbete även utanför kommunens rådighet. I dagsläget kan företag, akademi och organisationer signera Klimatkontrakt Malmö och därigenom bidra med olika klimatinsatser. I gensvar åtar sig Malmö stad att möta upp dessa åtaganden genom lokala beslut och pådrivning av den nationella och europeiska politiken för att säkerställa att Malmö är en föregångare i klimatarbetet.

Klimatkontrakt Malmö grundar sig i Klimatkontrakt 2030 - ett långsiktigt samarbete mellan 23 svenska kommuner och myndigheter. Genom klimatkontrakt 2030 åtar vi oss att ta ledning och visa vägen i arbetet att nå klimatmålen, och dela med oss av hur vi jobbar. Vi ska tillsammans arbeta mer med innovation i klimatomställningen och involvera andra aktörer i Malmö.

När vi signerade Klimatkontrakt 2030 föddes därför idén till Klimatkontrakt Malmö, ett verktyg som skapar förutsättningar för det lokala samarbetet.

I december 2021 signerades de första klimatkontrakten mellan Malmö stad och 17 centrala aktörer inom Malmös näringsliv, bland annat inom områdena energi, transporter och byggnation. Samtliga aktörer skrev under individuella avtal som redogör för deras fortsatta åtaganden gällande klimatarbetet.

I november 2022 blev Parkering Malmö den 18e aktören att signera Klimatkontrakt Malmö, vilket skedde i samband med att det nyuppförda mobilitetshuset – Sveriges största som är byggt i trä – i Sege Park invigdes.

Företag som signerar Klimatkontrakt Malmö erbjuds bland annat att ta del av information och expertis genom kunskapsseminarier och nyhetsbrev.

Malmö stad bidrar till att möjliggöra testbäddar i Malmö. Malmö stad arbetar också för att underlätta för företagen genom att fatta kloka beslut och driva på den nationella politiken så att Malmö kan gå före i omställningen.

Klimatkontrakt Malmö kan tecknas av både mindre, medelstora och stora företag i Malmö som har sin huvudsakliga verksamhet i Malmö. Företagen som signerar arbetar i riktning mot ett klimatneutralt Malmö 2030 och gör olika insatser för att minska sina utsläpp. 

Vid signeringen finns ett 40-tal konkreta klimatinsatser som företagen kan välja bland, som alla går i linje med Malmös klimatmål. Klimatinsatserna är inom utsläppsområden som de flesta företag har och där det finns en stor möjlighet att påverka, såsom transporter, mat, produkter och tjänster och energibesparingar. För att signera klimatkontraktet behöver företaget välja minst 5 av dessa insatser.

För de företag som signerade klimatkontrakt i första omgången (18 företag under 2021-2022) har vi haft dialog med varje företag kring ambitionsnivå och specifika förutsättningar och bidrag för just det företaget, samt vilket stöd de behöver från oss.

Då målet nu är att få fler företagare att ställa om vill vi nå ut till en bredare målgrupp företagare och teckna klimatkontrakt med fler.
Företagen som signerar Klimatkontrakt Malmö erbjuds information och rådgivning via bland annat kunskapsseminarier.

Inom ramarna för Klimatomställning Malmö arbetar vi med att ta fram färdplaner hur Malmös klimatpåverkan ska minska inom prioriterade omställningsområden som energi, byggnation, mobilitet, konsumtion och cirkulär ekonomi. Detta sker och kommer att ske i nära samverkan med näringslivet.

Åtgärderna för respektive företag kommer inte att följas upp, däremot kommer arbetet med Klimatkontrakt Malmö att utvärderas efter år 2025.

För de 18 företag som tecknat klimatkontrakt i första omgången (2021-2022) kommer en utvärdering göras för respektive kontrakt efter två år, för att se om justeringar eller omtag behöver göras inom åtagandena.

De prioriterade omställningsområdena är: Nettonollutsläpp för Malmö stads organisation, Klimatneutralt byggande, Elförsörjning, Uppvärmning, Cirkulär ekonomi, Mobilitet och Klimatsmart konsumtion.

Till 2030 ska Malmös geografiska utsläpp ha minskat med 70 procent, de konsumtionsbaserade utsläppen ska vara på god väg till en hållbar nivå och Malmö stads organisation ska ha nettonollutsläpp. Malmö ska även försörjas med 100 procent förnybar eller återvunnen energi, ha ett hållbart mobilitetssystem samt ställa om till en mer cirkulär ekonomi.

Malmö stad ska vara en föregångare och behöver arbeta med organisationens egna utsläpp på ett effektivt sätt. Malmö stads organisation ska ha nettonollutsläpp år 2030.

  • Aktiviteter kopplade till byggnation står för en stor del av Malmö stads klimatpåverkan.
  • Matsvinnet från Malmö stads skolrestauranger och kök har minskat från 13 procent till 7 procent mellan år 2014 och 2021.
  • Cirka 92 procent av kommunens fordon drivs med el, vätgas eller biogas.
  • Energiförbrukningen minskar, men i nuläget går det inte tillräckligt snabbt för att nå Malmö stads mål om att inköpt energi ska minska med 15 procent, till år 2030, jämfört med 2019 års energianvändning.
sv