$left
$middle

Bullerskyddsbidrag

Fastighetsägare som anser att deras fastighet blir negativt påverkad av trafikbuller kan ansöka om bullerskyddsbidrag från Malmö stad. Bidraget ska användas för att förbättra fönster mot buller. Ansökan kan endast göras för hela fastigheter.

Ansökan ska ha kommit in den 30 september och avser bidrag för kommande år.

Läs gärna igenom vår steg för steg-vägledning för ansökningsprocessen.

Ansvar för bulleråtgärder

Som fastighetsägare är det ditt ansvar att se till att din fastighet är väl underhållen. Det betyder att du måste skydda dina hyresgäster från buller både från omgivningen och mellan lägenheterna, så att deras hälsa inte påverkas.

Om du är med i en bostadsrättsförening, kan detta ansvar också gälla föreningen. Det beror på vad som står i föreningens stadgar och ansvarsfördelning mellan föreningen och enskilda bostadsrättsinnehavare.

Då kan du ha rätt till bullerskyddsbidrag

Du kan få bidrag om dessa krav är uppfyllda:

  • Ljudnivån (dygnsekvivalent 1, det vill säga medelvärdet över ett dygn) vid fasad ska vara lika med eller överstiga 61 dBA frifältsvärde.
  • Den ekvivalenta ljudnivån inomhus ska före åtgärd vara mer än 30 dBA.

Eller om alla dessa krav är uppfyllda:

  • Om det passerar bussar utanför din fastighet minst fem gånger varje natt (mellan klockan 22.00 och 06.00).
  • Den maximala ljudnivån vid fasad är över 75 dBA avseende bussar i linjetrafik.
  • Den maximala ljudnivån inomhus är över 45 dBA avseende bussar.

Då får du inte bullerskyddsbidrag

Vanligtvis får du inte bidrag för fönster på sidogator eller in mot gården där det ofta är mindre trafikbuller. I en förening som äger radhus kan det innebära att bidrag bara ges för åtgärder i vissa hus.

Fastigheter med ljudkrav från detaljplan eller bygglov samt fastigheter byggda efter 1997

Bidrag betalas inte ut om din fastighet har ljudkrav från en detaljplan eller ett bygglov. Då förutsätts det att kraven klarades när huset byggdes eller byggdes om.

Du kan heller inte få bidrag för en fastighet som är byggd 1997 eller senare där ljudkraven finns i Boverkets byggregler.

Bidragets storlek

Bidragets storlek per fönster är

  • 1400 kronor per kvadratmeter om behovet av dämpning är 31–34 decibel
  • 1500 kronor per kvadratmeter om behovet av dämpning är 35–37 decibel
  • 1600 kronor per kvadratmeter om behovet av dämpning är större än 37 decibel.

Du får bidrag endast för de faktiska kostnaderna (exklusive moms) upp till beviljat bidrag. Du kan inte få bidrag för underhållsåtgärder.

Behovet av dämpning beror på hur hög ljudnivån är utomhus vid fasaden. En högre ljudnivå utomhus kräver att åtgärderna dämpar mer för att ljudnivån inomhus ska klara kraven.

Bidraget kommer att minska om

  • fastigheten innehåller verksamheter
  • du får bidrag för fönsteråtgärder från annat håll.

Bidrag för bullerplank

Om du som fastighetsägare väljer att upprätta ett bullerplank på din tomt som alternativ till fönsteråtgärder beräknas bidragets storlek utifrån fönsterarean på de fönster som skyddas av planket.

Tänk på att du måste söka bygglov för att upprätta plank.

Extra bidrag för ventilationsåtgärder

En åtgärd för att sänka bullernivåerna kan ha en påverkan på ventilationen i en lägenhet. Om du behöver åtgärda anordningen för ventilation kan du få bidrag för detta.

Bidragets storlek är 650 kronor per rum.

Bidraget betalas endast ut för de rum där du har installerat ny ventilering. Inget bidrag betalas ut i efterhand om möjlighet till fungerande ventilation saknas efter åtgärderna.

Kontroll av ventilation efter bulleråtgärd

Kontrollmätning görs normalt med anordningen för ventilationen i öppet läge, eller i läge som krävs för att aktuella krav på luftflöde uppfylls. Malmö stad kontrollerar bara ljudet via ventilationen efter bulleråtgärd – inte luftkvaliteten. Om du väljer att inte åtgärda ventilationen i samband med en ljuddämpade åtgärd kontrolleras den befintliga ventilationen.

Kontakta oss

Malmö stads kontaktcenter

Telefon:
040-34 10 00
Telefontider:
Vardagar 08.00–17.00
sv