$left
$middle
Fullsatt på Författarscenen när Jason Diakité var på besök.

Renovering av hissar

Just nu pågår renovering av hissar på Stadsbiblioteket, det går inte att nå våning 4 i Reolen i Ljusets kalender med hiss.

Sorteringen byggs ut – biblioteket stängt förmiddag 12 april

Vi bygger ut sorteringsanläggningen 9–12 april. Det innebär att biblioteket är stängt förmiddagen fredag 12 april och öppnar klockan 13.00. Som besökare uppmanas du att inte reservera böcker under denna period, inga reservationer ställs ut 9–10 april. Om du inte behöver, undvik att lämna tillbaka böcker denna period. Tack för din hjälp och förståelse!

Författarscenen

Här hittar du våra aktuella besök på Författarscenen. På scenen du möter internationella och svenska författare för ingående samtal.

Prenumerera på nyhetsbrev från Författarscenen






Detta gäller för Författarscenen

Alla program på Författarscenen har fri entré med drop-in. Det går inte att förboka plats. Välkommen!

Alla vårens samtal sänds även live på Stadsbibliotekets facebook.

Program våren 2024

Våren bjuder på författare från sex olika länder, med samtal som kommer att spänna över såväl litteraturens möjligheter, pandemin och rasism som känslor och kapital.

Solvej Balle i samtal med Torbjörn Flygt

Tisdag 9 april, klockan 19.00
Porträttfoto av Solvej Balle.

Solvej Balle. Foto: Sarah Hartvigsen Juncker

Solvej Balle är född 1962 och bosatt på ön Ærø söder om Fyn. Hon debuterade 1986 och introducerades på svenska 1994 med den lovprisade ”Enligt lagens bokstav: fyra berättelser om människan”.

För fem år sedan utkom kortprosasamlingen ”Kvartetten &, eller, om, så” och i fjol kom så den första boken i den Nordiska rådet-prisade planerade septologin ”Om uträkning av omfång”. Den handlar om antikvariatbokhandlaren Tara Selter för vem den 17 november ständigt upprepar sig. Hela världen står still, vädret är detsamma, alla gör exakt samma sak dag efter dag. Men för Tara fortsätter tiden att gå och hon inleder olika strategier för att stå ut.

Av de sju böckerna har fem hittills utkommit i Danmark och i vår utkommer del tre i översättning av Ninni Holmqvist i Sverige.

På Författarscenen samtalar Solvej Balle med författaren Torbjörn Flygt. I samarbete med Wahlström & Widstrand.

Iida Rauma och Quynh Tran i samtal med Ida Linde

Måndag 22 april, klockan 19.00

Porträttbilder på Iida Rauma och Quynh Tran

Iida Rauma och Quynh Tran. Foto: Marek Sabogal och Kevin Chang

Författarscenen gästas av Finlands två mest hyllade unga författare, Iida Rauma och Quynh Tran. Från vitt skilda perspektiv har de skildrat uppväxtens utmaningar och svårigheter, samt den omgivande stadens trångsynthet och förstörelse.

Iida Rauma är född 1984 i och debuterade 2011. I vår introduceras hon på svenska med sin tredje roman ”Förstörelse” (översättning Janina Orlov). Här skildrar hon med ett intensivt språk hur det är att utsättas för mobbning och våld av andra elever under skolgången, och hur de vuxna vänder bort blicken eller rentav sanktionerar utsattheten. Detta parallellt med skildringen av hur staden Åbo genom historien har förstörts och hur vi nu rusar mot en ekologisk undergång. I Finland belönades ”Förstörelse” med Finlandiapriset för årets bästa bok.

Finlandssvenske Quynh Tran är född 1989, uppväxt i Jakobstad och idag bosatt i Malmö. Han belönades för två år sedan med Borås Tidnings debutantpris för sin roman ”Skugga och svalka” där han skildrar en migrantfamilj i Jakobstad. I familjen drömmer Má om pengar och Hieu om vackra flickor. Ständigt i utkanten av händelserna befinner sig lillebrodern som gradvis sluter sig i sina studier. De utgör en avskild värld i den österbottniska staden och gång på gång krockar deras viljor våldsamt med varandra och med stadens snävhet.

På Författarscenen samtalar Rauma och Tran på engelska med författaren Ida Linde.

Rasmus Daugbjerg och Irene Solà i samtal med Sjón

Måndag 6 maj, klockan 19.00
Porträttfoton av Rasmus Daugbjerg och Irene Solà.

Rasmus Daugbjerg och Irene Solà. Foto: Lea Meilandt och Ignasi Roviro.

I ”Troll” av danske Ramus Daugbjerg sitter ett troll i skogen som måste straffa människorna ifall de skadar naturen, medan en maktgalen kung befaller dem att slakta djuren och hugga ner träden. I katalanska Irene Solàs ”Jag sjunger och bergen dansar” dör bondpoeten Domènec av ett blixtnedslag under en svamppromenad. Såväl hans efterlevande som svamparna och bergen kommer att berätta både hans historia och historien om traktens oläkta sår. Och i isländska Sjóns författarskap kan rävar prata, som i ”Skugga-Baldur”, eller människor formade av lera komma till liv med hjälp av varvulvar och ryska spioner med svans, som i ”Codex 1962”.

Nu möts de tre författarna på Författarscenen i ett samtal om litteraturens magi och dess möjlighet att mystifiera verkligheten.

Rasmus Daugbjerg är född 1993 och omnämns som en av den danska litteraturens starkaste nya röster och en litterär fixstjärna i vardande. ”Troll” utkom i översättning av Andrea Lundgren ifjol.

Irene Solà är född 1990 och är i vår aktuell på svenska med sin andra roman ”Jag sjunger och bergen dansar” (översättning av Ellinor Broman), för vilken hon belönats med bland annat EU:s litteraturpris och som adapterats till såväl teaterpjäs som symfoni.

Sjón föddes 1962 och har sedan debuten 1979 i det närmaste varit synonym med den isländska litteraturen, genom romaner som ”Codex 1962”, ”Maní Steinn”, ”Skymingsinferno”, sin poesi, filmmanus och som textförfattare till Björk.

I samarbete med Tranan, Flo och Rámus.

John Keene i samtal med Judith Kiros

Torsdag 30 maj, klockan 19.00

Porträttfoto av John Keene.

John Keene

John Keene är född 1965 i St Louis i och debuterade 1995 med kortromanen ”Marginalanteckningar” som 2022 utkom på svenska. Dessförinnan hade han introducerats i svensk översättning med novellsamlingen ”Motberättelser”. Där möter slaven Jim från ”Huckelberry Finns äventyr” sin gamle vän Huck i ett skyttevärn under amerikanska inbördeskriget, en slavflicka riskerar livet på en plantage genom att måla väggarna fulla med märkliga bilder, och poeterna Langston Hughes och Xavier Villaurrutia möts på bluesklubb i depressionens Harlem.

I vår är Keene aktuell på svenska med det större dikturvalet ”Punks” i översättning av Inger Johansson. Här vävs historier om kärlek, lust och förlust samman genom otaliga röster: kända svarta gestalter ur historien, vänner och älskare, som i skilda stämmor berättar om erfarenheterna av begär, förtryck och aids.

För "Punks" belönades John Keene 2022 med National Book Award. På Författarscenen samtalar han med poeten Judith Kiros. I samarbete med Nirstedt/litteratur.

Andrev Walden i samtal med Sonja Schwarzenberger

Måndag 5 februari, klockan 19.00

Journalisten och illustratören Andrev Walden kom i höstas ut med romanen ”Jävla karlar”. Den blev snabbt både en kritikersuccé och en läsarframgång och belönades med Augustpriset.

Andrev Walden är född 1976 och uppvuxen i Norrköping. Idag bor han i Stockholm och arbetar som skribent på DN. Hans första bok, som var en samling krönikor, ”Ditt lilla mörker i ljuset” kom ut 2018. I den tar han upp så skilda ämnen som vardagen som småbarnsförälder och konsten att inte kunna säga nej.

I ”Jävla karlar” använder sig Walden av jagform för att skildra åren då Andrev är mellan 7 och 14 år. Berättarperspektivet är barnets och boken har en komisk ton, trots det bitvis tunga ämnet. För de sju pappor som hans mamma avverkar på lika många år är i vissa fall våldsamma och utåtagerande. Att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen är ingen trygg tillvaro, varken för Andrev eller hans syster. Det är inte lätt för kvinnorna heller. Mamman och hennes väninnor talar ofta om de jävla karlarna.

På Författarscenen samtalar Andrev Walden med journalisten Sonja Schwarzenberger.

Eva Illouz i samtal med Liv Strömquist

Onsdag 14 februari, klockan 19.00

Eva Illouz är född 1961 i Marocko och flyttade till Frankrike som tioåring. Hon räknas till en av världens mest välrenommerade och lästa sociologer. På svenska finns hon utgiven med böcker som "Därför gör kärlek ont", "Israel. Sociologiska essäer" och ”Därför tar kärleken slut. De negativa relationernas sociologi”. I vår är hon aktuell med ”Känslor och populism – hur rädsla, äckel, förbittring och kärlek undergräver demokratin” i översättning av Joel Nordqvist.

Illouz forskning uppehåller sig i gränslandet mellan känslornas, kulturens och kapitalismens sociologi. Hon har särskilt skrivit om kapitalismens påverkan på vår sexualitet och våra känslor.

I anslutning till Malmö Konstmuseums utställning ”Happily Ever After”, där konstnärer utforskar just samspelet mellan känslor och kapital, gästar Illouz nu Författarscenen på Alla hjärtans dag. På scen samtalar hon med serieskaparen Liv Strömquist.

Programmet är ett samarbete med Malmö Konstmuseum.

Anders Tegnell i samtal med Farshid Jalalvand

Måndag 26 februari, klockan 19.00

Anders Tegnell var mellan 2013 och 2022 statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Under pandemin blev han ansiktet utåt för Sveriges hantering av covid-19. I boken ”Tankar efter en pandemi” förmedlar han sina erfarenheter av denna dramatiska tid. Han berättar om de vägval Sverige gjorde, tankarna kring försiktighet och risk, och intresset för hans person som väcktes i hela världen.

I boken skildrar Tegnell även sin egen resa, den kringflackande uppväxten, tiden som nyutexaminerad läkare i Laos och arbetet med ebola under 1990-talet. Han beskriver sitt livslånga arbete med fokus på folkhälsa.

På Författarscenen samtalar Anders Tegnell med mikrobiologen och vaccinexperten Farshid Jalalvand. I samarbete med Natur & Kultur.

Ljudinspelade författarbesök

Lyssna på tidigare författarbesök på Stadsbibliotekets Soundcloud-kanal.

sv