© Andreas Nilsson / Malmö Museer

Utställningar

Malmö Museer berättar i sina utställningar om historia, natur, teknik och sjöfart och presenterar ett tiotal tillfälliga utställningar om året.

Om du vill:

Aktuella utställningar

På bilden Behrang Miri, Ann Heberlein och Fatimah Alsharkawi. Foto: © Matso Pamucina/Malmö Museer

Människan i mig

15 mars–14 september, Globalen 
En utställning om att vara människa – om medkänsla och respekt för varandra, om frihet under ansvar och om mod att visa civilkurage. Människan i mig är skapad i samarbete med elva ungdomar från Lindängen och Holma i Malmö och sex samhällsaktuella personer. Alla bidrar med egna personliga berättelser i form av bland annat text, bild och musik.
Utställningen är gjord i samarbete med Allaktivitetshuset på Lindängen.

Till utställningen erbjuds pedagogiskt program för åk 7–9 och gymnasiet, seminarium för lärare åk 8–9 och gymnasiet samt kvällsarrangemang.  Alla aktiviteter är kostnadsfria. Mer information.

Egna röster, egna bilder

15 mars–11 maj, Teknikens och Sjöfartens hus
I Egna röster, egna bilder berättar somaliska ungdomar i Malmö om minnen och upplevelser och intervjuar äldre släktingar. Projektet och utställningen har gett röst åt egna erfarenheter och åt ett land som förlorat sin självständighet och sina strukturer, och som i nyhetsrapporteringen ofta framställs på ett ganska klichéartat sätt.
Huvudutställningen öppnar den 15 mars på Kyrkogatan 1 i Malmö(bredvid Rådhuset). Samtidigt visas en del av materialet på Malmö Museer. Projektet drivs av föreningen
Hidde Iyo Dhaqan.

© Andreas Rasmusson / Malmö Museer

Kustland

Från 21 december 2013, Teknikens och Sjöfartens hus 
Skånes kust är ca 450 km lång, med en stor variation i natur och växtliv. Här bor ungefär 1,2 miljoner människor. I Kustland möter du ett antal av dessa. De jobbar på varven, dyker i havet efter skatter, beger sig på långa resor över vattnet, skyddar våra gränser, serverar oss mat och dryck på färjorna och de tror på framtiden och människors förmåga att gå vidare.

© Andreas Rasmusson / Malmö Museer

Glitter, glamour och folkfest  

21 december 2013—11 maj 2014, Teknikens och Sjöfartens hus
Våren 2013 fylldes Malmö av förväntansfulla schlagerentusiaster. Eurovision hade kommit till staden. Malmö Museer dokumenterade händelser och platser under två hektiska veckor.

I den här utställningen i det lite mindre formatet möter du malmöbor, turister och schlagerdivor och deras förväntningar, åsikter, känslor och upplevelser.

Himmel och jord

Från 17 mars 2013, Teknikens och Sjöfartens hus

© Matilda Thulin/Malmö Museer

Möt renässansmannen Tycho Brahe, världens mest berömda skåning. Varför blev han så berömd? Vad var det han såg på stjärnhimlen som var så revolutionerande för hans samtid? Hans omsorgsfulla studier och exakta instrument gjorde det möjligt för honom att se det ingen annan observerade.
Utställningens andra huvudperson är frihetstidens Mårten Triewald. Inte alls lika känd, men en spännande person med ett stort intresse för att förstå natur och teknik. Triewald introducerade ångmaskinen i svenska gruvor och hans unika samling instrument finns numera deponerad på Malmö Museer, och är en av museets verkliga skatter.
Himmel och jord är en del av Science Center Malmö och har genomförts med stöd från:

Idéplaneten

© Johanna Rylander / Malmö Museer

Nyinvigt 15 december 2012, Teknikens och Sjöfartens hus
Välkommen till den 800 m2 stora Idéplaneten. Det gamla Kunskapstivolit har inte bara fått ett nytt namn, det har genomgått en större förvandling och har kompletterats med flera nya spännande aktiviteter i en ljus och vacker miljö.

Tävla med dina kompisar om vem som vet mest om vår planet och våra levnadsvillkor i vårt nya Sky Table eller samarbeta och bygg världens längsta kulbana, eller ett eget Turning Torso! Temat för Idéplaneten är vår planet och vår framtid. Aktiviteterna är samlade kring olika ämnen som jord, ljus och vatten och knyter an till enkla saker vi stöter på i vardagen. På Idéplaneten kan du både lära dig nytt och uppleva magin i allt som finns i vardagen runt omkring dig.
Idéplaneten är en del av Science Center Malmö och renoveringen har genomförts med stöd från:

Livet är en lek

© Matilda Thulin / Malmö Museer

Hela 2013—2014, Slottsholmen
Varför är flickleksaker en dröm i rosa medan pojkars är fyllda av fart, tävling och kamp?  Hur har man genom tiderna sett på lek och leksaker? Vad är krigsleksaker bra för? På vilket sätt skapar och bevarar lek och leksaker normer? Välkommen till en utställning fylld av leksaker, minnen, bilder, värdefullt och värdelöst vetande!
Utställningen nås via trappor.

© Anna Gullmark / Malmö Museer

Malmö Museers leksaker

Malmö Museers leksakssamling består av cirka 6 000 föremål från 1850 och framåt. Av dessa visas nu cirka 500 i Livet är en lek. Allt från modedockor med handmålade porslinsansikten till trasdockor, babydockor, barbiedockor och klippdockor. Dockhus med soffor, golvur, solfjädrar, glas och koppar visas också. En pojke som spelar piano och en clown som dras av en åsna är några av de mekaniska leksaker som finns - och inte minst hittar du här en och annan sönderkramad nalle!

Detalj ur foto: © Andreas Nilsson/Malmö Museer

Framtidens fordon - nu och då

Från 30 september 2012, Teknikens och Sjöfartens hus
Framtidens fordon tar dig på en resa genom historien, från början av 1900-talet till nutidens framtid. Du får inblick i hur människor historiskt sett på framtidens fordon, men också på dagens visioner om en hållbar miljö, teknik, design och ekonomi. Framtidens fordon passar alla, små som stora. Kom och bli underhållen och inspirerad!

Aktuellt 2013-12-18
Många av utställningens bilar tillhör Malmö Museers samlingar men en del är också inlånade från andra museer eller olika bilfirmor för att visa den senaste tekniken. Elbilar säljer allt bättre och kan inte bara stå stilla i utställningar. Därför ersätter vi nu Nissan Leaf från Mobility Motors med en betydligt äldre elbil av märket Slaby Behringer från 1919 som vi lånar av Johannamuseet i Skurup.

Utställningen är en del av Science Center Malmö och genomförs med stöd från:

Visonsbild med temat Staden i regionen. Detalj ur illlustration: Dziugas Lukosevicius

Spana in i framtida Malmö

Från 5 april 2013, Teknikens och Sjöfartens hus
Nu uppdateras visionsdelen av utställningen Tidernas stad med en utställning om Malmös nya översiktsplan. Översiktsplanen vägleder och inspirerar planeringen av vår stads utveckling.  

Föreställ dig Malmö 2032

Framtidens Malmö är en grönskande och trygg stad att bo, arbeta  och trivas i. Nära, tät och blandad. Vi bygger tillsammans en attraktiv och hållbar stad socialt, miljömässigt och ekonomiskt. För mer information om Malmös nya översiktsplan besök: www.malmo.se/op
Ett samarbete med Stadsbyggnadskontoret.

Båtlekrummet

Foto: Andreas Nilsson/ Malmö Museer

Båtlekrummet på Teknikens och Sjöfartens hus är ett äventyrshav! Med skepp från olika tider och vackra föremål ur våra samlingar bjuds barnen in till lek och upplevelser utöver det vanliga. Här finns också en mysig småbarnshörna och en läshörna med böcker om båtar och havet. Formgivningen har gjorts med hjälp av experter på lek: barn från två förskolor i Malmö. För alla upp till 10 år.
Läs mer om hur vi arbetade med renoveringen av Båtlekrummet.

Retoy Lab

Till 31 augusti 2014
En miniutställning i matsalen vid Båtlekrummet som visar barns teckningar. Barn har tecknat och byggt hur en stad ska vara, hur Malmö ska vara, för att vara en bra plats för barn. Trasiga leksaker och återvunnet material blir till en ny skapelse. Retoy Lab är en verksamhet där barn får leka och lära om sina rättigheter enligt FN:s barnkonvention och om miljö.

Dela innehåll:

Kontakta oss

Malmö Museer
Skriv till oss
E-post: malmomuseer@malmo.se
Tel: 040 34 44 00
Fax: 040 12 40 97
Postadress
Malmö Museer
Box 406
201 24 Malmö
Besöksadress
Malmöhusvägen 6
Visa på karta
Besökstider
Öppet klockan 10-17 alla dagar