$left
$middle
Västra Hamnen har gått från att vara en plats för industriarbete till en levande grön och hållbar stadsdel.

Västra Hamnen

Västra Hamnen har genomgått stora förändringar de senaste decennierna. Från att ha varit ett industriområde på nedgång är Västra Hamnen idag en attraktiv stadsdel med ett hållbart helhetstänk.

Från skapad industrimark till hållbar stadsdel

Västra Hamnen består av landmassor som fyllts ut successivt från 1800-talets andra hälft till 1980-talet. Utfyllnaderna gjordes för att ge plats åt hamn- och industriverksamheter, framförallt till Kockums växande varvsverksamhet.

Under glansperioden på 1950- och 1960-talet var Kockums ett av världens största varv med runt 6000 anställda. Efter oljekrisen i slutet på 1970-talet gick det allt sämre för varvsverksamheten och år 1986 fattades beslut om att lägga ner fartygsproduktionen.

Startskottet för utbyggnaden av Västra Hamnen blev den europeiska bostadsmässan Bo01 som arrangerades år 2001. Förutom utställningsområdet uppfördes en helt ny stadsdel med innovativa miljölösningar, spännande arkitektur och stadsmiljöer.

Västra Hamnen år 2031 – ett hållbart gott liv för alla

År 2031 förväntas Västra Hamnen ha runt 25 000 invånare och lika många som arbetar i stadsdelen.

Visionen om Västra Hamnen år 2031 ger stadens gemensamma syn på Västra Hamnens fortsatta utveckling fram till år 2031, trettio år efter bomässan Bo01.

Den bygger vidare på tidigare visionsformuleringar om den blandade staden och att området ska vara ett nationellt exempel på hållbar stadsutveckling. Men ambitionerna för området har höjts ytterligare.

Västra Hamnen år 2031 tar upp såväl fysiska strukturer som förändringar i människors värderingar och beteenden. Förändringar som måste till för att visionen om ett hållbart och gott liv för alla ska bli verklighet.

Kontaktinformation och länkar

sv