$left
$middle

Bostadstillsyn

Om du misstänker att ditt boende exempelvis har en fuktskada eller bristfällig ventilation ska du kontakta fastighetsägaren. Om du inte får hjälp av den som är ansvarig kan du kontakta miljöförvaltningen och få en bedömning.

Ohälsosam inomhusmiljö

Ohälsosam inomhusmiljö i en fastighet kan bero på flera olika saker: att det finns fukt och mögel, att det är bristfällig ventilation eller att temperaturen inte är reglerad, eller att det finns risk för legionella. Det kan också finnas skadedjur eller ohyra inomhus. Inomhusmiljön kan också påverkas av annat från omgivningen, som buller eller störande lukt.

En ohälsosam inomhusmiljö kan leda till allergiska besvär, andningssvårigheter, koncentrationssvårigheter, ökade stressnivåer och försämrad luftkvalitet.

Fastighetsägarens ansvar

Om du misstänker en fuktskada, att ventilationen är bristfällig, har problem med skadedjur eller för låg temperatur i bostaden, ska du först kontakta hyresvärden, fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. Det är viktigt att ge den som är ansvarig möjlighet att undersöka och åtgärda problemet innan du kontaktar miljöförvaltningen.

Det är fastighetsägaren som ska kunna visa att fastighetens skick och skötsel inte är bristfällig och inte har någon risk för olägenhet för människors hälsa eller miljö, så kallad omvänd bevisbörda. Kraven som miljöförvaltningen ställer på fastighetsägare är minimikrav för att inomhusmiljön i bostaden inte ska riskera att orsaka hälsoproblem för dig som boende.

Anmäl olägenhet i bostad

Du ska alltid först kontakta den som orsakar en störning eller den som ansvarar för huset som du bor i. Detta är viktigt eftersom det är den personens ansvar att undersöka och åtgärda problemet innan du kontaktar miljöförvaltningen.

Miljöförvaltningen kan ställa krav på fastighetsägare, eller verksamheter i fastigheter, om vi bedömer att det du upplever är en olägenhet för din hälsa. En olägenhet för människors hälsa definieras i miljöbalken som ”en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan skada hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig”.

Får du ingen hjälp av fastighetsägaren, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, trots att du har tagit kontakt med ansvarig person, kan du anmäla störningen till miljöförvaltningen.

Om miljöförvaltningen bedömer att det finns en risk för olägenhet för människors hälsa, kontaktar vi fastighetsägaren eller verksamheten som är skyldig att utreda störningen. Miljöförvaltningen kan, om en sådan undersökning inte görs frivilligt, besluta genom ett föreläggande med eller utan vite, att ansvarig ska utreda och eventuellt åtgärda olägenheten.

Det kostar inget att anmäla och utredningarna är alltid oberoende.

Tänk på att det du skriver till miljöförvaltningen blir offentlig handling. Du kan välja att göra din anmälan anonymt genom att utelämna dina personuppgifter, men då minskar våra förutsättningar att utreda din anmälan eftersom vi inte kan kontakta dig eller besöka fastigheten för att bedöma olägenheten.

Malmö stads förebyggande bostadstillsyn

Som en del av miljöförvaltningens bostadstillsyn bedriver vi egeninitierad tillsyn av bostäder i Malmö. Egeninitierad tillsyn betyder att vi gör tillsyn utan att någon anmälan om olägenhet har kommit in till förvaltningen.

Egeninitierad bostadstillsyn är viktig för att motverka risk för så kallade slumförvaltade fastigheter i Malmö.

Vid en bostadstillsyn tittar vi bland annat på om ventilationen fungerar, om det finns till exempel fuktskador eller mögel samt om det finns skadedjur. Vi kontrollerar också temperaturen i fastigheten.

Vårt arbete utgår ifrån kraven i miljöbalken och tillhörande förordningar som säger att en bostad inte får vara ohälsomsam att leva i. Om miljöförvaltningen under våra tillsynsbesök hittar fastighetsövergripande problem ställer vi krav på fastighetsägaren om att göra nödvändiga utredning och eventuella åtgärder av fastigheten.

Varje år omfattas några fastigheter i Malmö av miljöförvaltningens egeninitierade bostadstillsyn.

Kontakta oss

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
sv