$left
$middle

Behandling och insatser för unga med missbruk

Behandlingen på Maria Malmö anpassas efter dina behov och du lägger upp en egen behandlingsplan tillsammans med din behandlare.

Kartläggning och motiverande samtal

Vi tar reda på om dina alkohol- och drogvanor har utvecklats till ett missbruk eller beroende. Vi kartlägger hur du mår och hur din sociala situation ser ut. Vi koncentrerar oss på din motivation och dina mål och att du ska känna dig förberedd på en förändring. Vår ambition är att de kartläggande samtalen ska ligga till grund för en skräddarsydd behandling som passar dig.

Samtalsbehandling

Samtalen utgår från dina problem och vi ställer upp gemensamma behandlingsmål. Vi bestämmer hur ofta och när vi ska ses och hur lång samtalskontakten ska vara.

Delar av samtalsbehandlingen är individuellt anpassad där vi arbetar med dina tankar, känslor och handlingar. För att du ska kunna genomföra din förändring kan det vara bra att våga gå emot invanda mönster, hitta andra alternativ och få ny kunskap om dig själv. Många gånger kombineras den enskilda samtalsbehandlingen med familjesamtal.

När du avslutat din behandling har du alltid möjlighet till uppföljande samtal.

Urintester för droganalyser

I samband med att du går i samtalsbehandling kan vi göra övervakade urintester för analys av olika droger. Detta är frivilligt men många vill göra det för att visa närstående eller myndigheter att de inte längre tar droger, eller för att det är av eget intresse att veta att drogen gått ur kroppen. Detta är dock inget som ensamt ger en långsiktig förändring.

Haschavvänjningsprogram (HAP)

Maria Malmös haschprogram vänder sig till dig som vill sluta med cannabis och som har rökt regelbundet under en längre tid. Utgångspunkten är att cannabis påverkar din hjärna och din tankeförmåga och har en särskild avvänjningsperiod. Haschprogrammet baseras på din situation och hur du mår och vi träffas under 6 veckor. Du har möjlighet att fortsätta med en samtalskontakt efter haschprogrammets slut.

Återfallsprevention

Samtalen baseras på en manualbaserad behandling som heter väckarklockan. Vi träffas för att prata om:

  • Hur du kan hantera tankar och sug efter droger eller alkohol.
  • Att ha en planering för risksituationer.
  • Att säga nej.
  • Att känna igen om du börjar få återfall.

Hälsosamtal

Sjuksköterskorna på Maria Malmö erbjuder hälsosamtal till de som önskar. Då pratar vi om sömn, kost och motion. Detta är något som oftast försummas vid missbruk vilket gör att råd och stöd kan behövas för att hitta en bra balans igen.

Gamingprojektet Maria Malmö för dig som spelar för mycket dataspel

Maria Malmö driver ett projekt för personer över 13 år och vuxna som har problem med dataspelande. Läs mer och anmäl dig till projektet på Region Skånes webbplats.

Kontakta oss

Maria Malmö

Telefon:
040-33 71 70
Telefontider:
Måndag, onsdag, torsdag klockan 08.00–16.30, tisdag klockan 08.00–18.30 och fredag klockan 08.00–14.30
Postadress:
Maria Malmö Kattsundsgatan 15 211 26 malmö
Besöksadress:
Kattsundsgatan 15
Besökstider:
Måndag, onsdag, torsdag klockan 08.00–16.30, tisdag klockan 08.00–18.30 och fredag klockan 08.00–14.30
sv