$left
$middle

Försäljning av folköl, e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter

Om du vill sälja folköl, e-cigaretter och påfyllnadsbehållare, eller tobaksfria nikotinprodukter måste du anmäla det till Malmö stads tillståndsenhet. Du måste även anmäla om butiken eller försäljningsstället byter ägare eller om du inte längre vill sälja dessa varor.

Anmälan av försäljning av folköl och e-cigaretter

För att få sälja folköl och e-cigaretter eller påfyllningsbehållare måste du anmäla det till Malmö stads tillståndsenhet. Du får inte påbörja försäljningen innan du har anmält. Det är du som äger försäljningsstället (vanligtvis en butik eller restaurang) som ska lämna in anmälan om försäljning. Tillsammans med anmälan ska du också fylla i och skicka in ett egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet är ett dokument som beskriver vilka rutiner du har för att kontrollera att din verksamhet bedrivs i enlighet med lagen.

När tillståndsenheten tagit emot din anmälan och ditt egenkontrollprogram skickas ett bevis på att du har anmält försäljningen.

Krav och riktlinjer vid försäljning

För att du som har en restaurang utan serveringstillstånd eller en butik ska få sälja folköl och e-cigaretter och påfyllningsbehållare måste du göra följande.

1. Ta fram egenkontrollprogram

Om restaurangen eller butiken säljer folköl, e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska det finnas ett egenkontrollprogram.

Ett egenkontrollprogram innebär att du som verksamhetsutövare ska ta fram och skriva ner butikens rutiner för att bland annat förhindra försäljning till minderåriga men även hur butiken i övrigt arbetar för att följa lagen.

Det ifyllda programmet ska finnas på försäljningsstället och en kopia ska skickas till tillståndsenheten. Det går bra att själv ta fram ett program som uppfyller de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram, vilket många av de större butikskedjorna gjort. Det är viktigt att ägaren eller ansvarig för försäljningsstället regelbundet informerar de anställda om reglerna som gäller vid försäljning av tobak, folköl, e-cigaretter och påfyllningsbehållare.

2. Ha dekal om åldersgräns

I butiken ska det finnas en dekal som anger vilken åldersgräns som gäller vid försäljning av tobak och det bör även finnas vid försäljning av folköl samt e-cigaretter. Dekalen ska finnas vid disken där försäljningen sker och det rekommenderas att det även finns en dekal på ytterdörren och en där tobak och folköl är placerad i butiken.

En bra skyltning om åldersgräns i butiken sänder en tydlig signal till ungdomar under 18 år att butiken kommer att kontrollera åldern vid köp, vilket förhoppningsvis gör att de inte försöker köpa. Om du behöver dekaler till din butik kan du kontakta tillståndsenheten.

3. Använd marknadsföring som följer lagen

Reklam för folköl och tobak får inte placeras var som helst i butiken. Enligt lagen får marknadsföringen inte vara påträngande, uppmanande eller uppsökande. Det betyder att den inte får locka till köp genom exempelvis extrapriser. Marknadsföringen får endast placeras i butiken på platsen där tobak och folköl säljs.

Reklamen får inte heller vara dominerande, det vill säga att den exempelvis inte får täcka stora delar av butikens väggar. På försäljningsställen i Malmö får reklam för tobak och folköl inte heller finnas

  • på ytterdörren
  • på golvet
  • framför eller på disken där man betalar eller lägger sina varor.

När det gäller tobak får det inte finnas någon reklam på utsidan av butiken. Reklamen inne i butiken ska placeras så att den inte är synlig från utsidan av försäljningsstället. Det är inte heller tillåtet att exempelvis skriva "billiga cigaretter" eller liknande eftersom det är att uppmana till köp.

Tänk på att det är du som butiksägare som bär ansvaret för att marknadsföringen är godkänd, även om det är tobaksbolagen som betalar inredningen och sätter upp reklamen. Är du osäker på om marknadsföringen i din butik är godkänd är du välkommen att kontakta tillståndsenheten eller fråga när tillsynspersonalen är på besök.

4. Kontrollera att e-cigaretter och påfyllningsbehållare har korrekt märkning

Förpackningar till e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska ha en hälsovarning där det står:

"Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne."

Varorna ska även ha en innehållsdeklaration och ett informationsblad. Hälsovarningen, innehållsdeklarationen och informationsbladet ska vara utformade enligt specifika krav i lagen.

Påfyllningsbehållare med nikotinvätska får max innehålla 10 ml och nikotinvätska får max innehålla 20 mg/ml nikotin. Detta gäller alla behållare som kan användas för att fylla på en e-cigarett och som innehåller nikotinvätska.

För att e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska få säljas till konsumenter måste produkterna ha varit anmälda till Folkhälsomyndigheten sedan minst 6 månader innan.

5. Säljer du folköl ska du också sälja mat

För att få sälja folköl i butik måste du också sälja matvaror. Det innebär att du ska registrera din butik som livsmedelsanläggning.

Utbudet av matvaror i butiken måste vara ganska brett. Det är alltså inte tillräckligt att bara sälja exempelvis glass, godis, chips, kaffe, kakor och liknande. För att få sälja folköl bör du sälja det mesta av följande:

  • Mejeriprodukter
  • Charkvaror
  • Torrvaror
  • Grönsaker
  • Frukt
  • Konserver
  • Djupfrysta matvaror
  • Pizzor
  • Piroger
  • Smörgåsar
  • Hämtmat

För att få servera folköl på restaurang utan serveringstillstånd måste du också servera mat under hela den tid som du serverar folköl. Minimikravet för vad som anses vara mat är till exempel

  • Pizza
  • Varmkorv
  • Hamburgare
  • Kebab

Det ska också finnas ett sortiment av lättdrycker, exempelvis lättöl, läsk och vatten. För att få servera mat krävs att du har registrerat livsmedelsanläggningen hos miljöförvaltningen. För restauranger med serveringstillstånd krävs ingen anmälan för att sälja folköl.

Läs mer

Kontakta oss

Tillståndsenheten – tobak och folköl

Telefon:
040-34 55 68
Telefontider:
Måndag–fredag 13.00–15.00
Postadress:
Tillståndsenheten – tobak och folköl Tillståndsenheten – tobak och folköl, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Fänriksgatan 1
Besökstider:
Vi tar endast emot bokade besök. Ring oss för att boka en tid.
sv