$left
$middle
Interiör där man ser det stora luftiga biblioteksrummet på Garaget. Stora fönster, bokhyllor och sittplatser utmärker rummet.

Fjärrlån

Om du inte hittar det du söker på våra bibliotek finns möjligheten att beställa ett fjärrlån.

Ett fjärrlån innebär att vi lånar in böcker och material från andra bibliotek till dig.

Information och regler om fjärrlån

Du som har skyddade personuppgifter ska vara försiktig att använda denna e-tjänst. Orsaken är att informationen som lämnas i e-tjänsten kan bli en offentlig handling.

Det är heller inte möjligt att garantera fullständigt skydd från obehörig insyn. Ta istället kontakt via telefon på 040–660 85 00.

För att beställa ett fjärrlån hos oss behöver du:

  • ett bibliotekskonto hos oss.
  • vara minst 18 år.
  • ha ett svenskt personnummer.
  • vara bosatt inom Malmö kommun.

Du kan fjärrlåna böcker som är utgivna för minst fem år sedan. Böcker får inte finnas på varken biblioteken i Malmö eller på universitetsbiblioteken i Malmö samt Lund.

Alla över 18 år som bor i Sverige kan skaffa ett bibliotekskonto och reservera eller låna även på universitetsbiblioteken. Lunds universitet har flera bibliotek i Malmö.

Du kan inte fjärrlåna:

  • e-medier
  • ljudböcker
  • musik
  • film
  • tv-spel
  • tidningar
  • tidskrifter
  • eller det som finns fritt och i fulltext på internet.

Böcker som getts ut de senaste fem åren bör inte fjärrlånas utan ska hellre köpas in. Vi välkomnar inköpsförslag!

Du kan ha max 5 aktiva fjärrlån. Med aktiva menas fjärrlån som är utlånade eller beställda till dig. Om du uppnått max antal fjärrlån kan du beställa ett nytt så snart du återlämnat ett fjärrlån.

Lån inom Norden är kostnadsfritt . Du får betala 250 kronor för utlandslån. Kopior av artiklar kostar 100 kronor per artikel. Vi beställer inte fjärrlån som kostar utan ditt godkännande.

Du kan se alla dina beställningar om du loggar in på ditt bibliotekskonto. Du ser dem under fliken "Fjärrlån".

Varje beställning måste hanteras manuellt. Det gör att det ibland kan ta några dagar innan en ny beställning kommer in på ditt konto. Du får ett meddelande från oss om det av någon anledning inte går att låna det du önskat.

Beställningen av fjärrlån syns på ditt bibliotekskonto när vi skickat beställningen vidare till långivande bibliotek. Om boken finns tillgänglig tar det cirka 1–2 veckor innan boken kommer till oss. När den kommit skickar vi ett meddelande till dig. Mejla oss gärna om det dröjer med ditt fjärrlån.

Nej, vi behandlar beställningar av fjärrlån i turordning. Ibland får vi många beställningar och då tar det längre tid.

Kurslitteratur går sällan att fjärrlåna. Om du vill låna litteratur till en kurs ska du vända dig till biblioteket på din skola eller högskola.

När ditt fjärrlån är klart att hämta får du ett meddelande från biblioteket. Alla fjärrlån måste hämtas på Stadsbiblioteket om du inte angett något annat bibliotek vid beställningen. Du hämtar ditt fjärrlån mot legitimation i receptionen/informationsdisken. Även återlämning av fjärrlån behöver ske över disk.

Ja, om du tillhör en riskgrupp eller är sjuk kan du låta någon annan hämta ditt fjärrlån. Ditt ombud måste ha med sig din legitimation. För att återlämna behövs ingen legitimation men det måste ske över disk.

Det är biblioteket som lånar ut boken till oss som bestämmer lånetiden. De kan också kräva in en bok i förtid.

Om du vill låna om ditt fjärrlån använder du formuläret "Omlån av fjärrlån". Du kan se det nya återlämningsdatumet på ditt bibliotekskonto inom några dagar. Vi meddelar dig om det inte går att låna om materialet. Material från utlandet går inte att låna om.

Om du förstört eller förlorat en bok får du betala en ersättningsavgift. Det är minst 400 kronor per bok. Du får en faktura för det förstörda eller förlorade materialet. Om du inte betalar fakturan i tid, skickas ärendet vidare till inkassobolag.

Kontakta oss

Fjärrlån

Postadress:
Fjärrlån Fjärrlån, Malmö stadsbibliotek 205 80 Malmö
sv