$left
$middle

Volontärer monterar tyll på ram.

Stallet har blivit en kreativ verkstad – här skapar volontärer fotoramar

Volontärer är på plats i Folkets park för att skapa de fotoramar som kommer att dyka upp runtom i stan under Eurovisionveckan. Materialet som används får ett fortsatt liv efter festen.

Färgerna går i lila, rosa, gult, orange och blått, men även en hel del guld och silver. I det som en gång användes som ett stall i Folkets park håller volontärer på att montera pompoms av tyll på stora metallramar som ska fungera som fotoramar runtom i stan. Margherita, Alma och Maria är tre av de volontärer som hjälper till med gestaltningen

– Vi har försökt att hålla oss till det organiska mönstret som kännetecknar Eurovision, men vi har behöver snåla lite med det rosa tyget för att det ska räcka till alla ramar, säger Margherita.

En hel del av materialet är återanvänt och det som är nytt kommer att återanvändas vid andra arrangemang. Förutom ramarna med pompoms kläs ytterligare en ram med ett lövverk. Materialet är konstgjort lövverk som har används på bland annat plank inne på Folkets park, men nu har de blivit solblekta och får en glammig uppdatering.

– Vi sprejar lövverket i silver. Vi monterar det så att det ska vara lätt att ta av det efter Eurovision så att det kan användas till annat sedan, säger Alma.

Maria har som volontär rollen ”runner”, och hoppar in där det behövs. Hon fick frågan dagen innan om hon kunde tänka sig att bygga fotoramar.

– Det bli som en uppvärmning och jag hoppas på många andra roliga uppdrag under Eurovisionveckan, säger hon.

Andreas Olsson.

Andreas Olsson, som annars är koordinator på Malmö museum, är teamledare för de volontärer som jobbar med gestaltning. Han ansvarar för schemaläggning, kommunikation och arbetsledning för volontärerna.

– Efter den här förberedelseveckan kommer volontärerna också att finnas på plats på stan under Eurovisionveckan för att hjälpa till att hålla koll på gestaltningen och vara behjälpliga med information. Vi kommer också att ha några volontärer på Mediecentret på Arenan där det kommer att vara en utställning med fokus på lokal hållbar design i samarbete med Southern Swedish Design Days, säger Andreas.

Fotoram i rosa, gult och orange.

70 procent av materialen till gestaltningen är inlånat, hyrt, second hand, skaffat via delandetjänster, återbrukat etc. 90 procent av alla dekorationer ska gå att återanvända eller återvinna efter Eurovision Song Contest.

sv