$left
$middle

IT-fixare hjälper en boende med hennes mobiltelefon.

Fler heltidsanställda och minskad sjukfrånvaro präglar 2023

Malmö stad fortsätter i rätt riktning med fler heltidsanställda och färre timanställda under 2023. Samtidigt finns det fortfarande ett behov av att rekrytera fler lärare och undersköterskor i staden.

Under de senaste fem åren har andelen heltidsanställda ökat stadigt. I år ser vi en ökning med 0,6 procent vilket innebär att 94,1 procent av Malmö stads anställda har en heltidstjänst idag.

– Det här är något som vi jobbat med i flera år så jag blir förstås glad över att se resultatet. Det stärker våra verksamheters kvalité, gör yrkena mer attraktiva och bidrar till ökad jämställdhet. Inom funktionsstöd och hälsa, vård och omsorg har olika insatser bidragit till störst ökning av andelen heltidsanställda, säger Johanna Juhlin, HR-direktör i Malmö stad.

Utvecklingsinsatser för jämställdhet och mångfald

Att främja jämställdhet och mångfald är en viktig pusselbit för att lyckas med målsättningen att Malmö stad i högre grad än idag ska spegla malmöbornas skilda erfarenheter och bakgrunder. Genom olika initiativ och åtgärder har staden arbetat för att bredda rekryteringen och skapa en inkluderande arbetsmiljö fri från diskriminering. Årets resultat visar en ökning av medarbetare med utländsk bakgrund från 43,4 procent till 44,7 procent.

– Malmö stad står sedan flera år tillbaka inför ett ökat behov av personal och vi ser en enorm potential i att bredda rekryteringsbasen till alla personer som finns tillgängliga i arbetskraften oavsett kön, funktionsvariation, etnisk tillhörighet eller annan erfarenhet och bakgrund. Under året startades bland annat ett treårigt projekt som ska öka kunskapen om diskriminering och öka inkluderingen på våra arbetsplatser. Det innefattar bland annat kompetenshöjande insatser för rekryterare, mentorskapsprogram för medarbetare som tillhör minoritetsgrupp och aktiva åtgärder mot diskriminering, säger Johanna Juhlin.

Utmaningar inom vissa bristyrken

Trots framstegen finns det fortfarande utmaningar när det gäller att säkerställa tillräckligt med personal inom vissa bristyrken, särskilt inom pedagogik och vård- och omsorgssektorn. Sjukfrånvaron är fortfarande hög inom vissa yrken, såsom undersköterskor och elevassistenter.

– Det positiva är att sjukfrånvaron har sjunkit generellt i staden, samtidigt oroar det såklart att den fortsätter vara hög inom vissa yrken. Detta är ingen ny fråga, utan något som vi arbetar aktivt med. Gemensamt för de yrken som har hög sjukfrånvaro är att de alla är kontaktyrken och är fysiskt ansträngande, vilket kan innebära hög ansträngning både psykiskt och fysiskt, säger Johanna Juhlin.

Malmö stads resande

Ett nytt inslag i personalredovisningen är att varje år mäta resor i tjänsten. Uppföljning görs för att hitta nya möjligheter att minska klimatpåverkan och samtidigt se till att malmöbornas skattepengar används på ett klokt sätt.

I jämförelse med innan pandemin har staden nästan halverat antalet flygresor 2023. Under året valde medarbetare tåget fem gånger oftare än flyget och till Stockholm minskade antalet flygresor med 30 procent jämfört med 2022. Samtidigt har totala antalet flygresor ökat med drygt 200 i år. Drygt 88 procent av flygresorna var utrikesresor.

– Inför ett behov av resa görs en avvägning mellan ett antal faktorer som: tidsåtgång, kostnad, arbetsmiljö, privata förhållanden och miljöpåverkan. De flesta resorna här har varit till andra länder och där kan sämre tågförbindelser i Europa och längre avstånd till länder utanför Europa vara några anledningar till att vi ibland behövt ta flyget. Sen finns det förhållanden då det kan vara nödvändigt för en chef att bevilja en flygresa. Vi som arbetsgivare har ett ansvar för enskildes livssituation när vi planerar resor och möten, att arbetstiden till exempel möjliggör hämtning och lämning av barn, säger Johanna Juhlin och fortsätter:

– Samtidigt är det viktigt att nämna att resandet har ett syfte. Goda kontakter med myndigheter och med andra kommuner i Sverige och världen är en viktig del i Malmös utvecklingsarbete. Det finns också politiska beslut på att vi ska samordna ett antal internationella nätverk.

Fakta om personalredovisningen

I personalredovisningen sammanfattas året som har gått. Den fungerar som ett verktyg för att identifiera styrkor och utvecklingsbehov inom personalområdet.

En uppföljning och analys görs av de personalpolitiska målen och andra nyckeltal relaterade till de drygt 28 900 månadsavlönade och de 2 700 timavlönade medarbetarna som utgör Malmö stads organisation.

Personalredovisningen tas upp för beslut vid kommande kommunfullmäktiges sammanträden.

sv