$left
$middle

Karibisk kräftskiva med artisten Miriam Aïda, ny vinbar på Gustav Adolfs torg och strävan mot ett nytt hållbarhetssamarbete är några av nyheterna på Malmöfestivalen 2024. Foto: Pierre Ekman

Smygtitt på Malmöfestivalen 2024

Karibisk kräftskiva med Miriam Aïda, en sprillans ny hemsida, vinbar på Gustav Adolfs torg och strävan efter ett nordeuropeiskt hållbarhetssamarbete. Det är några av nyheterna på Malmöfestivalen 2024.

Kräftskivan på Malmöfestivalen är en kär tradition. I år får den ett nytt karibiskt koncept med artisten Miriam Aïda som kapellmästare och ciceron - ett soligt, gungigt sommarparty i kräftskivans tecken där studsiga och livsbejakande rytmer injiceras på låtar och melodier som många känner till.

- Kräftskivan är nog vår mest exotiska svenska tradition som infaller när sommaren är som mest tropisk och för att höja temperaturen ytterligare på sommarkvällen och kräftskivan kommer vi rama in det med tropiska och karibiska livsbejakande rytmer, säger Miriam Aïda.

Malmöfestivalen är stolt och peppad inför samproduktionen med Miriam Aïda.

- Vi vill att Malmöfestivalen ska ha modet att sticka ut och förändra. I år har vi en naturlig möjlighet att testa ett helt nytt koncept för kräftskivan med en fenomenal artist som Miriam Aïda. Som om inte det vore nog så backas hon upp av ett festligt och väldigt skånskt band som skräddarsytts för det här tillfället. Och så kan vi även utlova kronärtskocka! Det känns jättekul att få skapa detta tillsammans, säger Malmöfestivalens projektledare Helena Cedrins.

Fontänen rivs, länge leve Fontänen

Fontändammen i Raoul Wallenbergs park har rivits vilket öppnar upp för dansprogrammet att ta mer plats. Fontänen kommer att bjuda på en dansant världsresa genom olika kulturer, som kpop, afrokaribisk kultur och sydafrikansk kultur. Förutom mycket dans bjuds det även på battles och workshops från lokala aktörer. Malmöbaserade dansaren och arrangören Ranya bjuder in till en festival av kärlek, musik och dans med en ny Vogue Ball där Nordens mest fabulösa individer tävlar i kategorier som runway, face, lip sync och performance.

Gustav Adolfs torg = festivalens vardagsrum med vinbar…

…öppen planlösning och där världens alla kök ryms. I år kommer besökarna kunna avnjuta dryck på ett helt annat sätt än tidigare. En helt ny aktör på Malmös restaurangscen får smygpremiär med en popup som kort och gott heter Vinbaren Gustav. Vardagsrumskänslan på torget förstärks ytterligare med sittplatser och mysig belysning.

På Gustav Adolfs södra sida i början på Södra Tullgatan öppnar festivalen även en miniservering som får namnet Ulla, efter konstnären Ulla-Britt Kraitz som skapat kattskulpturerna i kanaltrappan.

Ny hemsida och strävan mot nytt hållbarhetssamarbete

I år har Malmöfestivalen inte bara fått nya festliga färger utan också en helt ny hemsida med bättre funktionalitet och digital upplevelse för festivalens besökare. Renoveringen har skett i samarbete med den Göteborgsbaserade webbyrån Simma Lugnt.

Även i år arbetar Malmöfestivalen dedikerat med sitt hållbarhetsarbete genom Greentimes certifiering och samarbetetet med Städa Sverige, där olika idrottsföreningar hjälper till att städa festivalområdet.

Malmöfestivalen har ansökt om att tillsammans med sex festivaler och evenemang i Tyskland, Sverige, Polen och Danmark ingå i ett nordeuropeiskt hållbarhetssamarbete i projektet STRIVE som står för sustainable tourism through resilient and innovative festival ventures. Projektet leds av den danska organisationen CLEAN och är en del av vårt arbete med att få in fler cirkulära lösningar i festivalen.

Malmöfestivalen 2024 äger rum den 9-16 augusti!

sv