$left
$middle

Lila och rosa tyg i tyll blir till tofsar på Handkraft.

Här skapas färgglada Eurovision-tofsar av textilavfall

I en av verkstäderna på Handkraft samsas stora rullar med färgglada tyger av återvunnen textil, och kartonger som är fyllda med färdig utsmyckning. Målet är att tillverka 1000 tofsar som ska pryda ljusslingorna längs Eurovision Street.

Det mesta material som används för att klä staden har ett liv både före och efter Eurovision. Det är inte mycket som är nytillverkat utan det allra mesta är lånat, hyrt och återbrukat. Dessutom är förhoppningen att så mycket som möjligt ska kunna användas till annat när Eurovision är över.

På Handkraft, som är en sysselsättningsverksamhet för personer med psykisk ohälsa, pågår arbetet med att göra tofsar som kommer att användas till dekoration.

De cirka 60 centimeter långa tofsarna går i rosa och lila nyanser, två av de poppiga och glada färger som ingår i paletten. Tofsarna tillverkas av återvunnen textil från Siptex, en automatiserad sorteringsanläggning för textilier, som drivs av Sysav. Tillsammans arbetar deltagare på Handkraft med att klippa till tygremsor och knyta ihop tofsar av remsorna.

– Vi är jätteglada för det här samarbetet och det är kul att få vara en del av Eurovision, som är så stort. Jag fick kontakt med Sysav genom Karin Karlsson, som är huvudprojektledare för Eurovision. Jag berättade om vår verksamhet och att vi gärna ville inleda ett samarbete för att bidra till Eurovisionkänslan i staden, berättar Amanda Berg, som är handledare på Handkraft.

Handkraft – en plats för återhämtning

Handkraft är en sysselsättningsverksamhet för personer med psykisk ohälsa som vill komma igång eller gå vidare i sin återhämtning. I en av verkstäderna på Handkraft arbetar deltagare med att paketera och montera produkter på uppdrag av olika företag. Det är här tofsarna tillverkas.

– Det här är ett väldigt roligt jobb och under Eurovision kommer Malmö vara extra snyggt tack vare oss, skojar en av deltagarna.

Under tiden som deltagarna jobbar på och hjälps åt med vissa moment, småpratar de och skrattar runt bordet.

– Här på Handkraft finns ett stressfritt och accepterande klimat. Det är syftet med hela verksamheten. Det är viktigt att kunna ha roligt tillsammans när man gör repetitiva arbetsuppgifter, men det är också viktigt att känna av hur varje deltagare mår från dag till dag, berättar en av deltagarna.

– Vi har en prioriteringslista där Eurovision står överst, men om man vill variera sig lite kan man ta itu med något av de andra uppdragen på listan. För oss som handledare känns det viktigt att se till att det alltid finns material tillgängligt, så att deltagarna kan arbeta med det som känns givande just då, fyller handledaren Ellen Nilsson i.

Halvvägs i mål

När vi är på besök har deltagarna hunnit med att göra lite mer än 500 tofsar. Varje gång de har fyllt en ny kartong med 100 tofsar skriver de upp den nya totalsumman på en tavla i lokalen. Målet är att göra 1000 tofsar.

– Vi gör så många vi hinner och det är viktigt att alla får arbeta i sin takt, men vi tror inte att det kommer bli något problem att hinna göra alla tofsar, säger Amanda Berg.

Och i maj kommer Malmöbor och besökare att kunna se tofsarna när de hänger tillsammans med belysning längs Friisgatan, som blir Eurovision Street och inte bara leder till Eurovision Village utan lika mycket en plats att stanna på för att uppleva och umgås under Eurovision.

Händer som klipper i lila tyg.
sv