$left
$middle

Var med och gör Malmö till världens mest demokratiska stad!

I Malmö är det genomsnittliga valdeltagandet lägre än riksgenomsnittet i Sverige. En utmaning som kräver stadens gemensamma uppmärksamhet och handling. I ett nytt initiativ för att öka valdeltagandet i kommande EU-val kan alla som bor i Malmö vara med och både skapa egna val och rösta om allt från kebabsås till motivet på någons nästa tatuering.

Det kanske inte alltid känns så, men genom att använda sin demokratiska rösträtt är man med och bestämmer över Malmö.

Med EU-valet på horisonten vill Malmö stad tydliggöra att varje röst spelar roll och kan påverka livet i staden och visa hur den demokratiska processer fungerar. Många tycker att politik är tråkigt eller tror att deras röst inte spelar någon roll. Med initiativet Malmö Democracity vill Malmö stad visa motsatsen.

Initivativet vill visa att varje röst verkligen gör skillnad. Därför kommer Malmöborna mellan den 13-19 maj att kunna rösta i mängder av val som direkt påverkar staden och alla som bor här. Med hjälp av en webbapp skapas ett digitalt röstningssystem där alla i Malmö kan skapa omröstningar – vad de handlar om är helt upp till var och en.

– För att skapa engagemang och inspirera behöver vi ett gäng modiga personer. Vi vill att alla Malmöbor som kan är med och skapar omröstningar, och nu efterlyser vi de riktiga eldsjälarna som vågar ta större risker i demokratins tjänst, säger Anna Jörback-Landin, utvecklingssamordnare som arbetar med att stärka den lokala demokratin och öka valdeltagandet i EU-valet.

Varje röst är viktig

Valdeltagandet i Malmö är lågt – 2 av 10 av de valdistrikt i Sverige med lägst valdeltagande i riksdagsvalet 2018 ligger i staden. Riksdagsvalet 2022 visar enligt SCB att Malmö kommun ligger på femte plats av landets kommuner med lägst valdeltagande. Enligt en undersökning genomförd av undersökningsbolaget Perspetivo för Malmö stad uttrycker Malmöborna att de inte tror att EU-valet är relevant för dem. Undersökningen visar bland annat att endast 42 procent av utrikes födda tycker att deras behov finns representerade i politiken, och över hälften av respondenterna upplever att de inte vet om de kan använda sin röst för att påverka.

– Med Malmö Democracity, vill vi få fler att känna att deras röst är viktig och inspirera till att engagera sig i mikroval runtom i staden. Det fina med demokrati är att allas röster är lika viktiga. Trots detta är det många som inte röstar i Malmö idag, bland annat för att de känner att deras röst inte räknas, de upplever ett avstånd till politiken, eller så känner de sig inte representerade. Det är därför viktigt för oss att vi med initiativet skapar en känsla av närhet, engagemang och inkludering, fortsätter Jörback-Landin.

Malmö stad söker personer som vill stå upp för demokratin och det fria valet genom att delta i initiativet Malmö Democracity – och som är villiga att lämna några av livets större beslut till främlingar.

Malmö Democracitys digitala röstningssystem är öppet 13–19 maj på malmödemocracity.se.

Mer information om Malmö Democracity

Malmö stad vill bjuda in alla Malmöbor till att göra Malmö till världens mest demokratiska stad.

Därför har Malmö stad utvecklat ett digitalt röstningssystem i form av en webbapplikation. Malmö Democracity är ett initiativ från Malmö stad för att öka valdeltagandet under EU-valet 2024. I webbappen bjuds alla Malmöbor in för att skapa omröstningar (mikroval) samt rösta i andras. Det kan vara allt från vardagliga saker till större samhällsangelägenheter.

Under 13–19 maj är webbappen öppen på malmödemocracity.se. Initiativet ska öka förståelsen för hur demokrati fungerar, nå ut till fler och inkludera mer.

Så här går det till att skapa en omröstning:

  1. Gå in på malmödemocracity.se
  2. Skapa ett konto till dig själv eller organisation, arbetsgrupp eller företag genom att trycka på ”Skapa konto”. Det enda som krävs är ett telefonnummer.
  3. Tryck på ”Ny omröstning” och skriv vad du önskar att valet ska handla om och vilka svarsalternativ du vill ange. Tänk på att omröstningar som läggs upp ska kunna genomföras av användaren bakom förslaget.
  4. Välj hur länge omröstningen ska vara öppen och publicera den för allmänheten eller välj att dela den privat med dem du väljer.
  5. Dela din omröstning, det går både att dela digitalt och analogt, till hela staden eller bara lokalt.
  6. Klart, på mindre än fem minuter.

Så här går det till att rösta:

  1. Gå in på malmödemocracity.se
  2. Surfa runt bland de olika omröstningarna och hitta en som engagerar dig
  3. Klicka på det röstningsalternativ som passar dig bäst och se sedan hur andra har röstat

Mer från undersökningen om valdeltagande i Malmö

I samband med initiativet genomfördes en undersökning under första halvan av 2024 tillsammans med undersökningsbolaget Perspetivo, den har bland annat dessa resultat presenterats.

  • Endast 42 procent av utrikes födda upplever att deras behov finns representerade i politiken
  • 56 procent av alla respondenter i upplever att de inte alls, eller inte vet om de kan, använda sin röst för att påverka
  • För de båda grupperna unga 18–29 år och utrikes födda, minskade valdeltagandet med två procentenheter i EU-valet 2019, jämfört med valet 2014. Samtidigt ökade valdeltagandet i Sverige som helhet med fyra procentenheter, till 55 procent.

Undersökningen är baserad på svar från 666 respondenter och uppnår en 95 procent konfidensnivå med en felmarginal på bara 4 procent. Metoden säkerställer dessutom att resultaten är representativa för Malmö befolkning, sett till områdesfördelning, kön och bakgrund, vilket ökar tillförlitligheten av datan och relevansen av insikterna.

Undersökningsbolaget Perspetivo har spetskompetens inom representativ data. Detta innebär att de når alla svenskar, inklusive grupper som traditionellt sett ansetts "svåråtkomliga", såsom exempelvis ungdomar, utrikes födda eller personer i områden med lågt valdeltagande.

sv