$left
$middle

Raindear, Conchita Wurst, Robin S, Marlena Erman. Foto: Pressbilder

Musik för alla och alla smaker

Eurovisionvinnaren Conchita Wurst, operastjärnan Malena Ernman, Eurodanceikonen Robin S (bilden)och lokala akter är några av alla artister som möter publiken i Malmö under Eurovisionveckan.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Folkets park som Eurovision Village och Malmö Live blir naven för konserter och andra aktiviteter i Malmö den 4–11 maj. De flesta arrangemang är gratis för besökarna. Attila Juhasz är arrangemangschef på kulturförvaltningen och delprojektledare för Malmö stads program under Eurovision Song Contest.

Hur har ni tänkt när ni satte ihop programmet?
– Vi har försökt boka så brett som möjligt. Vi ska erbjuda det bästa av staden för alla som kommer hit. Vi vill visa den lokala musikscenen som finns i Malmö, kombinerat med mer producerade programpunkter. Det ska finnas något för alla, också för de som inte är så intresserade av själva Eurovision-konceptet utan bara vill ha en veckas musikfest. Vi ska fira musiken, alla kan förenas kring musik.

Hur kan vi som bor i Malmö känna att Eurovisionveckan är en fest även för oss?
– Det är ett firande som ska präglas av delaktighet och kreativitet. Vi vill visa stadens bredd och kultur. Programmet handlar till stor del om att engagera Malmöborna och andra aktörer i staden. Festen kommer att synas på flera platser och vi hoppas att många kommer att prata om och ta del av den.

Hur tänker ni kring säkerheten under Eurovisionveckan?
– Malmö är en stad som är duktig på att hålla i stora arrangemang. Säkerhet och trygghet är något som vi arbetar med 365 dagar om året. Det kommer att vara hög närvaro av säkerhetspersonal och polis på vissa platser för att skapa trygghet. Men trygghet är också något som vi skapar tillsammans, när vi är många som har roligt tillsammans och vill dela en upplevelse.

ABBA World – två veckor med ABBA-frossa

ABBA

Foto: Pål Allan/ABBA The Museum

50 år har gått sedan ABBA vann Eurovision Song Contest i Brighton med ”Waterloo” – en seger som också blev popgruppens internationella genombrott.
I samband med denna milstolpe flyttar pop up-upplevelsen ”ABBA World” in mitt på Södergatan den 29 april till och med 13 maj.

Här kan nya och gamla fans utforska delar av bland annat ABBA The Museum i Stockholm, avatar-föreställningen ”ABBA Voyage” och musikalen ”Mamma Mia”. Boka biljett på: abbaworld.unitedtickets.se

Eurovisionveckan – programbokarnas favoriter i urval

  • Mötesplatser för seniorer: Oscar Johansson och Linda Bergström framför schlager- och Eurovisionlåtar. Det utlovas nostalgi och
    alldeles säkert lite allsång!
    6/5 klockan 13.30: Mathildenborg, Rudbecksgatan 1
    7/5 klockan 13.30: Havsuttern, Möllevångsgatan 18
    10/5 klockan 13.30: Träffpunkten, Västra Skrävlingevägen 48
  • Glitterfesten: Den 8 maj välkomnas alla Malmöbor, och besökare, att tillsammans fira lite extra att vår stad är värd för världens största musiktävling. Gärna med glitter!
  • Go_A (UA): Ukrainska bandet som fick hela Europa platt på fall med ”SHUM” bjuder upp till fest oavsett vem du är och var du kommer ifrån.
  • Eurovision Village Drag Night: En maffig show med stjärnor som Elecktra, DQ (DK), Baga Chipz (UK) och Miss Tobi. Det bästa i dragväg du kan se just nu.
  • House of Voga (UK): Ett innovativt träningskoncept inspirerat av Ibiza, housemusik, vogue och 80-talets popkultur. Voga blandar yoga sömlöst med dans.
  • Heptown: Heldag med livemusik, bluesdans och lindy hop för alla åldrar på ett specialbyggt dansgolv.
  • Funkisfestivalen: Artister från Funkisfestivalen, en melodifestival för personer med funktionsnedsättning, uppträder med liveband. Otrolig sång, känsla och inlevelse utlovas.
  • Radio Marrakech: Älskad Malmö-dj som bjuder med skickliga artister från fyra kontinenter.
  • Over the Water Show Choir (UK): Kören tar med sig sina innovativa versioner av Eurovision-klassiker till Malmö. Loreen älskar dem!
  • The Shakedown x Eurovision: Malmöbaserade koreografen, dansaren och profilen inom Skånes danscommunity – Persabiel Seyoum – tar med sig ett gäng dansare.
  • ABBA Music on Fire: Malmö Brandkårs orkester hyllar en av världens mest älskade musikgrupper genom tiderna.

Mer programutbud hittar du på: malmo.se/eurovision2024

Här är festens olika hållplatser

  • Malmö Live

Eurovision Song Contest i Malmö 2024 öppnar och avslutas på Malmö Live. Här hålls öppningsceremonin då artisterna gör entré på turkosa mattan. Här är också avslutningsfesten Grand final party på finalkvällen den 11 maj. Då kommer finalen att visas på storbildsskärm på
två olika platser i huset: i konsertsalen (sittande) och i kongressen (stående) samt på mindre skärmar i byggnaden.

EuroClub, en internationell fanclub för den som älskar Eurovision Song Contest, kommer att vara öppet på Malmö Live varje kväll från lördagen den 4 maj till fredagen den 10 maj. Dans in på nätterna med dj:ar och liveakter varje kväll. Artister från nuvarande och tidigare tävlingar kommer att dyka upp.

  • Eurovision Village

Sveriges äldsta folkpark förvandlas till Eurovision Village med gratiskonserter och många andra aktiviteter.
Amiralen förvandlas till EuroGlam med bland annat shower, dans och storbildsvisningar av Eurovision Song Contest.

  • Eurovision Street

Friisgatan som går mellan Triangeln och Folkets park blir ett levande stråk och en mötesplats för Malmöbor och besökare.

  • Malmö arena

Musiktävlingen Eurovision Song Contest genomförs på Malmö arena. Publiken kommer att kunna ta del av totalt nio föreställningar från den
6 till den 11 maj. Liveshowerna sänds från Malmö arena den 7, 9 och 11 maj.

På Malmömässan kommer det att upprättas ett mediecenter. Det är också här som delegationer från tävlande länder kommer att hålla till.

sv