$left
$middle

Mycket människor i centrum under 9 maj – bilen kan stanna hemma

Det är mycket som händer i Malmö just nu. Förutom Eurovision och ungdomsmästerskap i fotboll så kommer det vara en tillståndsgiven demonstration under eftermiddagen 9 maj. Det uppskattas komma 20 000 personer. Detta kommer att medföra trafikstörningar – så om du kan åk kollektivt.

En demonstration med syfte att manifestera mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest inleds under eftermiddagen från Stortorget klockan 16.00.

Marschvägen

Marschvägen planeras att gå: Stortorget-Södergatan- Gustav Adolfs Torg, Södertull, Södra förstadsgatan, Triangeln, Rådmansgatan, St Johannesgatan, Pildammsvägen, Fersens väg, Slottsgatan, Malmöhusvägen och avslutas på Mölleplatsen, se bild längst ner på denna sida. Räkna med trafikavspärrningar vid dessa gator. Vid klockan

18.00 planeras marschen vara slut och samtliga gator ska då vara öppna igen.

På lördagen den 11 maj har samma arrangör fått tillstånd att genomföra en liknande demonstration och marschen går då åter från Stortorget till Mölleplatsen.

Åk kollektivt

Om du kan – låt bilen vara hemma och åk kollektivt. Skånetrafiken har uppdaterad trafikinformation på deras hemsida och i deras app.

Fullbokade boenden

Många människor har rest till Malmö för de olika evenemangen som just nu pågår och boenden i staden är fullbokade. Tänk på att det inte är tillåtet att tälta i Malmö utan tillstånd.

Yttrandefrihet är viktigt

Malmö stad välkomnar att man uttrycker sin åsikt, inom lagens ramar. Att medborgare i Sverige, i Malmö och i flera andra länder gör sina röster hörda på olika sätt är viktigt. Alla människor i Sverige har grundlagsskyddade fri- och rättigheter, där yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet ingår. Det innebär bland annat att var och en får uttrycka sina åsikter och närvara vid allmänna sammankomster.

Var källkritisk

Det kan vara extra svårt att förhålla sig källkritisk när starka känslor är inkopplade. Ser du rykten flyta runt i sociala medier, fundera gärna på vem som är källan och i vilket syfte informationen sprids innan du delar den vidare. Ibland kan korrekt information ta lite tid, men du hittar den alltid i stadens officiella kanaler eller andra myndigheters kanaler.

Malmö stad finns på plats

När många människor befinner sig på samma plats kan det finnas behov av krisstöd. Malmö stads resurser förstärks för att finnas till hands för Malmöbor. På malmo.se/krisstod finns information om vart du kan vända dig om du känner mycket oro.

Marsch mellan Stortorget och Mölleplatsen

En karta på marschvägen
sv