$left
$middle

Projekt Trygg relation – fri från våld

Projektet är ett samarbete mellan socialtjänsten, polisen och frivården i Malmö. Likt satsningen Sluta skjut sätter “Trygg relation – fri från våld” fokus och press på den som utövar våld. Syftet är att öka tryggheten för den utsatta partnern med ett ökat fokus på att erbjuda stöd och vidta åtgärder mot den våldsutövande personen för att våldet ska upphöra.

Intimate Partner Violence Intervention (IPVI) är en amerikansk brottsförebyggande metod. Den har sitt ursprung i National Network for Safe Communties (NNSC), samma organisation som ligger bakom Sluta skjut. Malmö är första staden i Europa som genomför IPVI och då under namnet Trygg relation – fri från våld. Projektet pågår under två år 2023–2024.

Partnervåld – en gemensam angelägenhet

Trygg relation – fri från våld grundar sig på en ambition att tillsammans arbeta för att

  • förhindra att partnervåld utförs
  • förhindra återfall
  • bryta våldsspiralen
  • förhindra en eskalering i grövre brott

Polisens, socialtjänstens och frivårdens gemensamma budskap till Malmöborna:

  • Samhället tolererar inte våld.
  • Framtida våldshandlingar kommer att få rättsliga konsekvenser.
  • Vi erbjuder hjälp till den som vill förändra sin livssituation.

Metoden införs successivt under 2024

Projektet går in i skarpt läge i februari 2024. Polisen i Malmö ska nu inte bara hålla förhör, säkra teknisk bevisning och gripa de som misstänks för allvarligt våld mot sin partner. På plats ska polisen också se till att både misstänkt och den som är utsatt för brott får information om den hjälp som finns att få från socialtjänst och polis.

Utifrån polisanmälningar som kommer in avgör polisens analytiker, vilka personer som ska bli föremål för extra fokus från polisen, socialtjänsten och frivården. Under testperioderna kommer alla tre myndigheter att jobba aktivt med de ärenden som kommer in och dela information för att sätta in rätt insats för varje individ.

Om partnervåld

  • Våld i nära relation är en av de vanligaste och grövsta typerna av brott.
  • Det är ett brott som upprepas.
  • I princip varje dag åker polisen till bostäder i Malmö efter misstanke om våld i nära relation. Det kan vara den som utsatts för brottet, närstående eller grannar som larmat
  • Varje dag sitter Malmöbor, nästan uteslutande män, frihetsberövade misstänkta för att ha utövat våld mot sin partner.

Personerna som använder våld finns i alla samhällsklasser. Forskare har funnit att våldsutövarnas syfte med våldet kan variera. En uppdelning har beskrivits mellan att använda situationsbundet partnervåld och makt- och kontrollvåld. Det situationsbundna våldet utövas av alla kön och är ett resultat av svårigheter att hantera konflikter och ilska.

Makt och kontrollvåld utövas nästan bara av män, som ofta har kvinnofientliga attityder. Det är ett medel för att uppnå dominans över en partner. De flesta kvinnor som söker skyddat boende har utsatts av en man med kontrollbehov.

Män som har utövat våld mot både en partner och personer som inte var närstående har en större risk att utöva allvarligt eller dödligt våld i nära relationer än män som enbart varit fysiskt våldsamma mot sin partner. Att själv ha upplevt våld under uppväxten är vanligt bland dem som använder våld.

Utsätter du närstående för våld och vill få hjälp, kontakta samtalsmottagningen

Mer information om Malmö stads arbete

Malmö stad har tagit fram en plan kring arbetet för barn- och kvinnofrid och mot våld i nära relation, hedersrelaterat våld och förtryck, sexuellt våld, sex mot ersättning och människohandel:

Vi arbetar även med Sluta skjut, som är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården, Malmö stad och engagerade Malmöbor i samhällets organisationer och föreningar, för att minska skjutningar och andra grova våldsbrott:

Kontakt

Ulrika Lind

Titel:
Projektledare
Telefon:
040-345511
Mobiltelefon:
0733-283243
sv